chocolade-bier-pairing

5x chocolade bier pairing!

We schreven al eens een eerder stuk over kaas en bier pairings en nu is het de beurt voor chocolade. Ja, chocolade en bier…een combinatie die je niet direct zoekt. Een stoutbrownie misschien. En toch kan het zo ontzettend veel doen voor het bier en de chocolade. We gingen samen met de Chocolademeisjes, Rebecca en Marianne, op zoek naar de lekkerste chocolade bier pairing.
De Chocolademeisjes geven bean-to-bar chocolade proeverijen en hebben een webshop. Bean-to-bar chocolade zijn van boon tot reep traceerbaar. Elke cacaosoort heeft een uniek karakter wat je terug proeft in de chocolade.

Hoe gaat een goede pairing in zijn werk? Werkt het pairen hetzelfde als met kaas? “Bij chocolade met bier pairen is het belangrijk om eerst een slok bier te proeven en daarna een stukje chocolade pas in de mond te nemen. Om vervolgens weer met bier af te sluiten” vertelt Marianne. “Ja, dat komt omdat het bier het lichtere volume is. En alles wat voller is blijft langer hangen qua smaak, dus chocolade ook. Vandaar dat je het ook het beste kunt opvolgen in een proefsessie” voegt Quincy, onze barman en bierkenner, toe.

Dus vanwege het smelten op de tong, die dikke laag die chocolade soms achterlaat pak je eerst het bier? “Nou dan, heb je eigenlijk geen goede chocolade” valt Rebecca in “Deze is dan te vettig. Waarschijnlijk hebben ze hier dan, naast de cacaoboter, palmolie of een ander vette substantie aan toegevoegd. Vaak is dit om de prijs te drukken, want cacaoboter is nu eenmaal prijzig.” “Ook mis je dan echt die smaaktonen en de variatie die een goede chocolade kan hebben. Een massaproductie chocolade is vooral vlak en vol met suiker. Het is niet te vergelijken” vult Marianne aan.

Ons Blackie met pit
Ons Blackie ging eigenlijk verrassend goed samen met heel veel van de chocolades.
Uiteindelijk kwam de Chipotle als winnaar uit de bus. De imperial stout heeft een volle smaak waar een chocolade met chipotle (een gerookte jalapeño peper) ontzettend goed bij past. Het opende beide erg qua smaak. Een echte verrijking. De ietwat korrelige structuur van de chocolade zorgt voor een tintelende sensatie op je tong bij het drinken van het bier. “Die wakkert je smaakpapillen echt aan” aldus Marianne.
Chipotle – Taza

Pure Eindbaas
Een bier waar al chocolade in zit, althans chocolade nibs. Dus dat moet goedkomen…
Juist de chocolade waar niets geks aan toegevoegd was deed Eindbaas level-2 het meeste.
De chocolade tonen uit het bier verdwenen door de Piura naar de achtergrond en de kersen uit het bier kwamen sterk naar voren. De chocolade had namelijk een kersachtige basis, perfect voor bij het bier.
Piura – Chocolate Tree

Culture Club meets Milk
Na meerdere bieren getest te hebben met een melkchocolade blend opperde Quincy onze nieuwste aanwinst Culture Club een friszure braggot. Een braggot, dat is een mede (honingwijn) achtig bier, wij brouwden het met 50% mout en 50% honing. En die pakte perfect uit! De chocolade haalt de honing uit het bier naar boven en het bier brengt een lichte bitterheid uit de chocolade naar voren. Voor een echte smaakexplosie!
52% Melk – Heinde & Verre

Spice it up met Quadrophenia
De Mexican Spice, een bijzondere chocolade met kaneel, nootmuskaat, zwarte peper en chili was het moeilijk pairen. Een chocolade met zoveel smaken vroeg om een wat rustigere tegenhanger. Quadrophenia, onze quadrupel zonder aparte toevoegingen bleek de perfecte match. Ook mede door de gist, waar al een hint van kruidnagel in zit. Het bier werd spannender en de chocolade werd soepel. Ze balanceren elkaar, in plaats van een knal kreeg je een fijn smakenpallet.
Mexican Spice – Chocolate Tree

A bright, rum, coconut future  
Onze bright future, een DDH non-hazy IPA, eigenlijk hadden we niet verwacht dat een IPA zo goed zou passen. Een IPA, is net als bij kaas pairen lastig vanwege de hoppen, vooral een ‘vettige’ smaak snijdt door de hoppen heen. Nu is de chocolade waar onze keuze op viel niet per se vettig, maar het heeft mooie tonen van rum en kokos. Deze smaken gaan goed met het ananas en kokos wat je in de Sabro hop proeft. Een prachtige pairing met een tropisch tintje.
Rum kokos – Chocolate Tree

chocolade-bier-pairing