Hop on the Talus train.

Smash Hit Talus is ons nieuwste bier, een single hop American Pale Ale. Dit bier zet de nieuwe hopsoort Talus in het zonnetje. Tijd om eens wat meer te weten te komen over Talus en de ontwikkeling van nieuwe hoppen. Nicolas Soenen van Yakima Chief Hops vertelt je er graag meer over…

Great beers grow here
Yakima Chief Hops is een coöperatie die voor 100% in bezit is van hopverbouwers. “Zo’n 14 families hopboerderijen uit de Pacific North-West (Washington, Oregon en Idaho) zijn de oprichters en eigenaren van Yakima Chief. Daarnaast zijn er zo’n of 50 hopverbouwers aangesloten bij ons. We verbinden onze boeren met de beste brouwers uit de hele wereld. Yakima Chief Hops is eigendom van hopverbouwers, wij zijn dus geen tusseninkoper maar faciliteren het. Eind jaren ’90 stonden veel hopverbouwers aan de rand van faillissement omdat ze te weinig betaald kregen van tussenpartijen. Hierdoor zag Yakima Chief Hops het levenslicht, voor een open en transparante supply chain. De transactie gaat van verbouwer naar brouwer, dit zorgt ervoor dat 75% van de inkomsten direct teruggaat naar de boeren. Voor het ontwikkelen van nieuwe hoppen, nieuwe oogstmethodes en voor het aankopen van machines. Alles om kwaliteitshoppen te kunnen leveren” vertelt Nicolas.

Invloed van brouwers
“Die kwaliteit maken we samen met de brouwers. Deze komen vaak op bezoek of we hebben er in andere vorm contact mee. Zij werken met ons product en geven ons waardevolle feedback, waardoor we kunnen verbeteren en groeien. Een goed voorbeeld hiervan is dat we vroeger onze hoppen na het oogsten droogden in een eest bij temperaturen van 60-70°C. Dit deden we om ze sneller te laten drogen en door te kunnen met het productieproces. Nu hanteren we 50-60°C omdat we er samen met de brouwers achter kwamen dat de aroma’s zo beter bewaard blijven. Dat proef je ook terug in de bieren” legt Nicolas uit.

Nieuwkomer Talus

Een van de nieuwste hoppen uit de koker van Yakima Chief Hops is Talus, voorheen bekend als HBC 692. Alle experimentele hoppen krijgen een code, zodra ze commercieel gelanceerd worden krijgen ze een naam. Talus refereert naar de glooiende kenmerken van het rotsachtige terrein waarop de hop groeit. Een eerbetoon aan het bergachtige landschap van de Pacific Northwest en het avontuurlijke smaakprofiel van de hop, aldus Yakima Chief Hops.
Wat proef je dan in Talus? “De perfecte mix van tropische vruchten en citrus; roze grapefruit, kokos, ananas, mandarijn. De tropische invloeden komen van ‘moeder’ Sabro. Talus is heel verrassend, het heeft sterke smaken maar is tegelijkertijd heel toegankelijk. Het aroma blijft goed bewaard tijdens het brouwproces en gaat goed samen met andere hoppen” legt Nicolas uit.

Hop hop gas erop!
Of toch niet…voor het ontwikkelen van een nieuwe hopsoort zoals Talus is Yakima Chief Hops gemiddeld 11 jaar bezig. Nicolas vertelt ons meer over het proces. “In het eerste jaar we zetten zo’n 10.000 kruisingen van hopplanten op, een mannetje en een vrouwtje. In het tweede jaar ontwikkelen we de babyplanten door in kassen en stellen we ze bloot aan verschillende ziektes en bacteriën. Dit doen we om te kijken welke hopplanten hier tegen bestand zijn. Je kunt dit zien als het eerste selectieproces, degene die overleven kunnen door naar de volgende fase. Dan krijgen ze zes jaar de tijd om zich te bewijzen op velden. Hoe gedraagt de plant zich? Kunnen ze goed tegen temperatuurverschillen en weersomstandigheden? Hoeveel oogst leveren ze op? Hoe snel groeit de plant? De planten die het redden gaan we in de laatste drie jaar testen op aroma’s, in eerste instantie kijken we hier helemaal niet naar. Voor die testen hebben we de brouwers nodig. Onze vaste klanten mogen testen uitvoeren met onze HBC-hoppen en hun feedback geven. Wat is het aroma? Hoe is de brouwervaring? Na die testen kijken we welke experimentele hop de winnaar is op gebied van smaak, productie en potentieel. Pas als alle fases erop zitten, krijg de hopsoort een naam en wordt deze commercieel op de markt gebracht”.

Experimentele hoppen
Dus er zijn een hoop hoppen die nooit op grote schaal worden verbouwd? “Ja, heel veel. Sommige zijn vanuit agrarisch standpunt minder interessant, maar hebben bijvoorbeeld een bijzonder aroma. Deze blijven dan langer in de experimentele fase en zijn wel beschikbaar voor brouwers om te testen, maar hiervan is het niet zeker hoe lang ze zullen blijven. HBC472 is daar een goed voorbeeld van. Dat is de zus van Sabro en dus ook de tante van Talus. Het is een hele interessante hopsoort waarbij het aroma lijkt of het bourbon gelagerd is. Veel vanille en kokos, maar te uitgesproken om in veel bierstijlen te gebruiken. Hierdoor dus ook minder geschikt voor grootschalige productie. Al zijn wij, en bepaalde brouwers, wel echt verliefd op die hopsoort” vertelt Nicolas.

Aromahoppen

“Wij zijn vooral bezig met het ontwikkelen van aromahoppen. Echte smaakmakers. We zien ook dat de markt daar meer behoefte aan heeft en aan de bitterhoppen wat minder. Enkel hoppen gebruiken voor een bitter effect zien we steeds minder, dan wordt er vaak een ietwat bittere aromahop gebruikt zoals Citra of Mosaic met een hoge ‘alfa’ (alfazuren geven de bittere smaak aan bier, afkomstig van lupinekorrels van vrouwelijke hopbellen). Wel hebben we in 2018 Patho op de markt gebracht, dat is een bitterhop met 20% alfa, de sterkste op de markt. Onze enige bitterhop uitzondering in de afgelopen 15 jaar” legt Nicolas uit.

Hippe hoppen
Welke aromahoppen zijn dan het meest populair? “Hoppen met tropische aroma’s van mango, passievrucht ofwel ananas en kokos groeien sinds twee jaar in populariteit, daarvoor waren het vooral de citrus aroma’s die veel gevraagd werden” vertelt Nicolas. “Dat komt enerzijds door de hoppen die op de markt komen en anderzijds door wat er veel gebruikt wordt”. Aangezien Nicolas ook een hobbybrouwer is, konden we het niet laten om even naar zijn favoriete hoppen te vragen. “In mijn top 3 staan Simcoe, Idaho-7 en Talus. Voor mij is Simcoe een geweldige klassieker, ontzettend veelzijdig met citrustoetsen en dennenhars, een goede basis hop. Ik gebruik hem bijna in ieder bier. Idaho-7 heeft die heerlijke passievrucht en mango aroma’s die je bier een tropisch tintje geven en waar je veel kanten mee op kunt. Talus is uniek en toch toegankelijk, vooral heerlijk om mee te dryhoppen of om als single hop te gebruiken. Ik ben dus ook heel benieuwd naar jullie Talusman” sluit Nicolas af.

De hopsoort Talus in volle glorie proeven? Bestel dan onze Smash Hit Talus!