The Story of Studio Oedipus

 Jaaa, weer een prachtige collab die het levenslicht heeft gezien. Dit keer brouwden we iets heel bijzonders samen met Studio Oedipus: Gospel een blend van een Saison op cognacvaten en een Berliner Weisse op witte wijn en cognacvaten. Toen we Sander Nederveen vroegen om ons meer te vertellen over Studio Oedipus en de collab haalde hij er meteen Victor Brangolo en Tristan Spits bij. Zij vertelden samen het verhaal van Studio Oedipus. 

The ‘holy’ trinity: smaken, kleuren, verhalen
Het verhaal van Studio Oedipus start bij al bij het begin van Oedipus in 2011. “Na een aantal jaar brouwen bij Oedipus begonnen we meer en meer inspiratie om ons heen te zien. We werden daarnaast ook steeds beter in het brouwen van bieren met een eigen identiteit, een verhaal. We wilden dit naar een hoger niveau tillen. Dus besloten we in 2018 hiervoor Studio Oedipus te starten” zegt Sander. “We zien bier als een cultureel fenomeen, het is vaak een expressie van de brouwer. Dat maakt het ook zo interessant, daarom zijn we ook gestart met een nieuwe methode. Een nieuwe manier van werken waarbij smaken, kleuren en verhalen vanaf het begin verbonden zijn. Het is een nieuwe route waarbij creativiteit het hart van de brouwerij is” zegt Tristan over Studio Oedipus. En dat is precies de reden waarom ze graag hadden dat we met hen alle drie spraken in Victors aterlier. Om een andere kant van Studio Oedipus te laten zien en niet alleen de brouwerij en de brouwer. Sander is verantwoordelijk voor de smaken, Victor voor de kleuren (het visuele) en Tristan helpt in het vormgeven van het verhaal. Dat is meestal de start ieder bier. “Wij denken niet “Oke, we gaan nu iets bedenken”. Nee, wij krijgen inspiratie van de wereld om ons heen, het is onze brandstof”.

Oops I dropped the lemon tart…Ale
“Laat ik een voorbeeld geven, eigenlijk een concept. Een verhaal wat Studio Oedipus omvat en heel dicht bij ons staat” legt Tristan uit “We haalden inspiratie uit Massimo Bottura, een Italiaanse chef uit Modena. Zijn vrouw is een kunsthistoricus, hijzelf dacht nooit na over kunst tot hij zijn vrouw ontmoette en hij leerde het steeds meer te waarderen. Hij begon met het combineren van kunst en smaken. Zoals zijn dessert ‘Oops I dropped the lemon tart’ een gedeconstrueerd citroentaartje. Dit vertelt een verhaal van humor en kunst, normaal gezien is het een drama als een chef een gerecht laat vallen, hij toverde het om in een verhaal op je bord. Hier kwam ook onze inspiratie vandaan en wij creëerden onze ‘Oops I dropped the lemon tart ale’ als een ode aan hem. We bottelden onze eerste batch en tijdens het verpakken explodeerden onze flessen. Het was voorbestemd. De tweede versie werd zelfs beter. We hebben uiteindelijk besloten om het bier naar Massimo op te sturen. Zijn reactie was lovend en hij wilde graag meer om te serveren in Casa Maria Luigia. Dat is echt de kracht van de studio…om inspiratie uit de wereld te halen, iets nieuws te maken en dat weer te delen met de wereld.”

Eindeloze inspiratie
Een bijzonder verhaal, maar hoe komen de andere elementen, kleur en smaak kijken bij Studio Oedipus bieren? “In de studio doen we veel experimenten met beelden, we willen een verhaal vertellen met kunst en kleur zonder dat we de Oedipus stijl verliezen. Je ziet altijd overeenkomsten in de kleuren en het gevoel, ondanks dat we voor Studio Oedipus echt andere soorten etiketten maken. Het verhaal uiten, het bier uiten, dat is het belangrijkste” zegt Victor. “Als er eindeloze inspiratie bestaat dan onderzoekt Victor de visuele wereld en ik bedenk wat dit voor de smaak betekent. Wanneer we tot een verhaal komen, bedenken we voordat er een recept is al hoe smaken samengaan. Starten met die eindeloze inspiratie, waarbij alles wat je bedenkt mogelijk is….dat maakt alles mogelijk” zegt Sander. “We blijven wel altijd op zoek naar elegante, stijlvolle bieren. Vaak wordt er gesproken over balans, maar over het algemeen gebruiken we dit woord te makkelijk. Wij zoeken naar elegantie. Een bier kan complex zijn of heel simpel. En toch beide elegant. Dat is echt belangrijk voor ons, ondanks dat we niet alles kunnen controleren. Zeker niet gezien 90% van onze bieren werkt met wilde gisten, dat maakt het lastig”. “Het blijven experimenten” voegt Tristan toe.

Inspiratie opdoen voor bier…in een wijngaard
Laten we het eens over die experimenten hebben. “Zelfs als het op experimenteren aankomt doen we niet zomaar wat. Nee, we werken naar een resultaat toe. Dit kan ik denk ik het beste uitleggen aan de hand van het project waar we momenteel mee bezig zijn. Het is een samenwerking met een Italiaanse wijngaard genaamd Contra Soarda (Bassano del Grappa), zij maken wijnen met gisten die op de druiven groeien. We bezochten deze wijngaard eind 2019 en namen vaten en wijn mee. De wijnmaker drong ons erop aan om ook de gist mee te nemen. Sander was wat sceptisch in het begin, maar we begonnen ermee te experimenteren. En wat bleek de gist, al dan niet langzaam, fermenteerde de wort. Het resultaat was een simpel maar lekker bier door de gist. Een grape ale 3.0, we gebruikten niet de wijn of de vaten, maar alleen de gist. We hebben meerdere versies gebrouwen en bijvoorbeeld op vaten gelegd, maar persoonlijk vind ik deze met de gist het beste. Het laat goed zien wat gist kan doen voor bier. We noemden het bier Mary, naar de nonna van de wijnfamilie. Het heeft het fruitige van wijn maar is 100% bier” legt Tristan uit. “Dit bier komt voort uit het idee om het gat tussen bier en wijn te dichten, met als gedachte dat wijn vaak een elegantere smaak heeft. Ja, eerst was ik sceptisch over het gebruik van de gist, maar het deed echt wat bijzonders. Er gingen maanden overheen, maar het is echt iets anders geworden dan een wilde Saison. Een bier met een link naar de wijngaard en het karakter van wijn” voegt Sander toe.

Smaak vangen in kleuren
We hebben al prachtige verhalen gelezen, maar wat is nou het verhaal achter de collab met Van Moll? Tristan: “Ik ken Erwin ondertussen al vrij lang, niet zolang als de meesten hier bij Oedipus, maar vroeger ook al. En de collab begon ook met die gedachte, terug naar vroeger…toen we het craft beer gospel nog moesten prediken. Toen wij nog moesten uitleggen dat bier meer kon zijn dan alleen pils. We maken deel uit van een grote groep die hier hetzelfde over denken, met ieder eigen stijlen. Dit is ook het verhaal rondom het bier. Erwin wilde iets doen met vaten en misschien wilde fermentatie…en eigenlijk ook wel iets met een Saison. Dit idee sloot ook bij ons aan. De laatste tijd zijn we veel aan het blenden, waarbij wij een bier brouwen en een andere brouwerij doet dit ook en dan voegen wij het samen tot iets nieuws. Voor Gospel heeft Erwin een Saison gebrouwen en op cognac vaten gelegd en wij maakten een Berliner Weisse die zowel op cognac als witte wijn vaten heeft gelegen.” “Daarna hebben we een aantal blending sessie gehad. Qua smaak heeft wat weg van steenvruchten, wat abrikoos, wel een beetje boozy. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen de komende jaren” voegt Sander toe.

“We hebben vier etiketten voor dit bier ontworpen en we gebruiken ze allemaal. Net zoals bij het brouwen van bier is het ontwerpen een proces, mijn inspiratie en interpretatie veranderen met de tijd. We wilden alle elementen die ons inspireerden samenbrengen. Voor Gospel is dit licht en glas in lood, zoals je dat ziet in kerken. Het licht zien. Ik geloof dat kleuren net als gist werken, ze hebben een samenspel en afhankelijk van waar je het gebruikt kunnen ze er anders uit (gaan) zien. Kleuren zijn mijn gist, altijd verrassend in uitkomst. Zo snap ik Sander ook weer een stukje beter” sluit Victor het verhaal af.

De collab is nu verkrijgbaar via beide webshops!