Quincy x Van Moll

We schuiven aan tafel met Quincy barmedewerker en assistent brouwer bij Van Moll. We gaan het hebben over zijn bier Harstikke Lekker, zijn werk en zijn liefde voor bier.

Quincy x Van Moll
Hoe lang werk je al bij Van Moll en wat doe je allemaal? “Officieel werk ik ruim vier en een half jaar bij Van Moll. Ik ben binnengerold door mee te helpen met Van Moll Fest. Op een gegeven moment gingen er twee mensen weg met heel veel bierkennis, toen kwam de vraag of ik bij Van Moll wilde werken. Want bierkennis heb ik wel, ik ben een biernerd. Toen Janneke (voormalig assistent brouwer) wegging was er plek voor een nieuwe assistent brouwer. Het heeft even geduurd voor ik die rol op me kon nemen, maar nu ben ik dat al een tijdje. Daarnaast ben ik toen in de bar ook verantwoordelijk geworden voor de bier bestellingen. Welke bieren passen bij ons op de kaart, wat is goed qua diversiteit, welke brouwerijen mogen meer aandacht krijgen, noem het maar op,” vertelt Quincy.

Bierliefde
Een biernerd…waar komt die passie voor bier vandaan? “Bier is nooit mijn trigger geweest, dat was koken. Eten koken deed ik al vanaf mijn zesde toen volgde ik een veilige koud koken cursus. Later werd ik geïnspireerd door een chef-kok, die kon bij het proeven van een gerecht niet alleen de gebruikte kruiden opnoemen, maar zelfs de hoeveelheden ervan. Toen ben ik mijn smaakpallet gaan ontwikkelen. Eerst eten, later wijn en bier. Ik ben, zoals velen, begonnen met Belgische bieren, daarna ben ik craft beer gaan drinken en toen is er iets opgebloeid. Daarnaast is bier ook een echte gezelschapsdrank, het verbindt mensen en daarom is bier hetgeen geworden waar ik me op ben gaan richten. Ook al proberen mijn schoonouders mij soms nog steeds te pushen om wijnsommelier te worden. Wat zou kunnen, maar ik ben liever met het proces bezig. Ik wil in beweging blijven, dus zelf met de smaken bezig zijn en het niet alleen vertellen. Al vind ik de proeverijen geven bij Van Moll wel heel erg leuk, zoiets blijf ik mogelijk wel doen. Het delen van kennis en vrijheid van proeven vind ik interessant, niet iedereen proeft exact hetzelfde. In de wijnwereld is het wat strakker, daar mag je alleen proeven wat er in zit. Bij bier is dat naar mijn mening wel anders, associaties zijn nooit verkeerd,” legt Quincy uit.

Over smaak valt niet te twisten
Dus jij gaat uit van wat iemand ontdekt, ook al kan dat er niet inzitten? “Nou ja, als iemand chocolade proeft in een witbier krab ik wel achter mijn oren. Maar als jij ergens citroen uit haalt en ik sinaasappel, dan geef ik je geen ongelijk. Veel smaken zitten ook dicht bij elkaar. En dan wil het ook nog niet eens zeggen dat het ingrediënt er echt in zit, het kan bijvoorbeeld ook uit een hopsoort zijn. Dat staat niet vaak op de blikken, vooral niet in Nederland. Als het erop zou staan, zou ik wel wat bieren overslaan. Ik ben bijvoorbeeld geen fan van Sabro, ga weg met je kokos in mijn IPA. Mijn favorieten zijn Simcoe en Idaho-7. Simcoe is heel toegankelijk en harsig, Idaho-7 is weer wat tropisch, papaja en mango. Wat voor iemand anders weer iets weg kan hebben van bubblegum. Je kan voor jezelf de pret wel bederven als je er iets te veel van weet, dat je dingen uit de weg gaat of te veel bezig bent met analyseren en niet meer met proeven. Sommigen mensen worden ook wel eens gek van mij als ik weer over smaken, stijlen en brouwerijen begin,” vertelt Quincy.

“Voor mij persoonlijk is het ook een van de redenen waarom ik Untappd bijna niet meer gebruik, of in ieder geval de ratings niet invul. Het belemmerde mijn drinkplezier, het moet voor mij weer gaan over ontdekken en gezellig samen drinken. Geen cijfertjes. Dus niet met je Untappd lijstje in de bottleshop alleen bieren met een rating van 4 of hoger kopen, maar zelf op zoek gaan naar je smaken en wensen. Vroeger was je ook blij met een zesje op de middelbare school. Een bier kan om allerlei redenen voor iemand niet lekker zijn en voor de ander juist wel. Dus geef iets lager ook eens een kans als de smaak je aanspreekt,” voegt Quincy toe.

Lievelingsbieren
Als assistent brouwer heb je natuurlijk veel bieren mee gebrouwen, welke zijn nou je favorieten? “Een van de leukste vond ik mijn Brett Pale Ale ‘Funky Drummer’ die hebben we beneden in de brewpub gebrouwen. 150 liter pure Brett vergisting, die duurde enorm lang en was heel erg funky. Helaas heb ik daar zelf maar een proefglaasje van op, het bier liep heel goed en was sneller op dan verwacht (gelukkig komt hij dit jaar terug ?). Op de plekken waar hij op tap stond heb ik hem telkens misgelopen. Treacle Treat was ook echt heel leuk, vooral omdat daar zoveel ingrediënten in zaten; vijgen, treacle, koffie en sinaasappelschil. Ontzettend veel werk, maar zo leuk om te doen, die smaken balanceren maakte het wel een uitdaging. Amber Ella iets recenter nog, was ook heel leuk, een simpelere stijl maar goed in zijn eenvoud,” vertelt Quincy.

Harstikke Lekker
Allemaal mooie bieren maar vertel eens iets over het nieuwste bier…“Harstikke Lekker, dat is echt iets wat ik al heel lang geleden wilde doen…iets met hars. Zeker nadat Nepomucen (Polen) op Bier & Big stond, zij hadden weer wat mooie bieren bij met dennentoppen en dennenhars. Toen dacht ik; ik wil ook zoiets brouwen. Erwin kan dan weer erg van wijn genieten en hij kwam aan met Retsina, een Griekse wijnsoort met Aleppoden hars als ingrediënt. Toen hebben we die hars besteld, nog niet wetende of het een black IPA, een sour of iets anders moest worden. Die hars moest erin zitten, en goed ook. We hebben wat citroen toegevoegd om het wat frisser te maken en een natuurlijk zuurtje te geven buiten de gist om. De hars maakt het bier bitter en kruidig, om een Turks stoombad te voorkomen hebben we dus citroen toegevoegd. Daarnaast is de Philly Sour een friszure gist, die eerst melkzuur aanmaakt en daarna overgaat in alcoholvergisting en afhankelijk van de hoeveelheid glucose in je bier wordt hij zuurder of minder zuur. Bij ons dus wat minder zuur en die citroen zorgt weer voor wat complexiteit,” legt Quincy uit.

Houdoe en bedankt
Het is ook je laatste bier… “Ja, want ik vertrek naar 100 Watt. Ik wil me nog meer op het brouwen gaan focussen, hier ben ik in de horeca ook veel bezig met bestellingen en andere zaken. Dus het was tijd om door te gaan, tijd om fulltime te gaan brouwen. Ze brouwen daar wel wat strakker, dan wat we hier bij Van Moll doen, maar ik weet zeker dat ik ook daar mij ei kwijt kan en nog veel kan leren. Echt het complete brouwproces meedraaien, het tussentijdse toetsen en controleren, dryhoppen, vergisting, koolzuur. Dat heb ik hier niet meegekregen omdat Erwin dat doet, dan stond ik weer in de bar. Dus ik kijk er naar uit om daar mee bezig te zijn. En ik ben heel benieuwd naar het recept van Euforie,” legt Quincy uit.

Wat ga je het meeste missen aan Van Moll?
“Niets, want ik ga hier nog ontzettend vaak over de vloer komen. Voor ik hier werkte was dit mijn tweede huiskamer, dat gaat het hopelijk weer worden. Festivalwerk, dat ga ik wel missen. Van Moll Fest, maar ook het afgaan van verschillende festivals, mensen de bieren laten proeven, contacten leggen met andere brouwers… dat hele wereldje. Maar wellicht dat ik dat bij 100Watt ook op kan pakken. Het organiseren van tap take-overs vond ik ook erg leuk om te regelen en goed om te zien dat mensen vanuit allerlei hoeken eropaf komen, ze komen speciaal voor het bier. De leukste vond ik Mad Scientist samen met Aslin, een toevalligheid, iets met een dubbele planning… We hadden daarom extra taps neer gezet en de opkomst was super. Het missen ga ik wel goedmaken hier aan de bar. Of uiteindelijk ergens onder een tafel,” voegt Quincy lachend toe.

Wij wensen Quincy heel veel succes en wij staan altijd voor hem klaar in onze huiskamer!

Van Molls Vriendenboekje & Quincy

Mijn lievelingsbier is…moeilijk te kiezen, er zijn er zo veel! Mijn favoriete bierstijl is in ieder geval geuze. Maar als ik dan toch een all-time favoriet bier zou moeten kiezen wordt het Hefriga van De Kromme Haring.
Mijn lievelingsdier is… een Berner Sennen, grote vriendelijke knuffelberen!
Ik ga vroeg uit de veren voor…een goeie fietstocht, of om bier te brouwen. Anders blijf ik lekker liggen.
Ik lach het hardst om…domme acties van vrienden, het beste vermaak is leedvermaak.
Mijn guilty pleasure is…een koffiemilkshake met stukjes bacon van de Five Guys.
Mijn lievelingsmuziek is…drum and bass, en dan het liefst de jungle kant op. Ik kan echt genieten van de tracks van Coco Bryce.
Op mijn bucketlist staat nog…wingsuit vliegen, maar eerst maar eens gewoon parachutespringen denk ik…
Mijn grootste talent is…is eindeloos, soms tot verveling van anderen, lullen over bier.
Bijna niemand weet dat ik…niets, ik ben een open boek