Ontdek Pineau des Charentes…

Er is een hele wereld aan andere vaten waarop onze Bieren kunnen rijpen. Nee, niet alleen whisk(e)y vaten. Tijd om eens te kijken naar Pineau des Charentes.

Pineau de Charentes, Qua?
Een lokale Franse drank, ook wel versterkte wijn of ‘zomerport’ genoemd, die vaak als middagaperitief wordt gedronken. De ietwat zoete drank is versterkt met cognac en is verkrijgbaar als witte, rosé en rode variant, met een alcoholpercentage tussen de 16% en 22%.. Zoals gezegd lokaal, want de drank mag alleen van de kalksteenhellingen in de regio van Charente komen en ook hier moet de druivenmost van de cognac uit afkomstig zijn. Alleen dan mogen ze het AOC (Appellation d’Origine Contrôlée – kwaliteitskeurmerk) dragen.

De mythe
De drank bestaat sinds 1589, althans dat wordt beweerd. Het verhaal gaat dat een wijnboer per ongeluk zijn wijn in cognacvat waar nog een restje in zat heeft gedaan. Toen hij het vat een aantal jaren later nodig had, opende hij het en ontdekte hij deze heerlijke drank. Zoet, met veel alcohol. Pas sinds 1945 heeft Pineau des Charentes een AOC, hiervoor werd de drank vooral lokaal gedronken bij speciale gelegenheden.

Het proces
De druiven worden na oogst onmiddellijk geperst en met cognac van minimaal 60% en maximaal 72% alcohol gemengd. De cognac zorgt ervoor dat de gisting van de most niet intreedt. De drank moet minsten 18 maanden rijpen, waarvan 12 in eikenhouten vaten, voor de aroma’s. Voor de rode Pineau worden er nog blauwe druiven toegevoegd om kleurstoffen af te geven. De ‘zomerport’ is stroperig en zoet, drinkt lichter weg dan port en is goed te combineren met een heerlijk kaasje!

Voor onze Bon Voyage hebben we de vaten van de rode Pineau des Charentes gebruikt. Sante!