Beer Hunter: op zoek naar de beste bieren en whisky’s!

Bij Zoltan wordt dezelfde Imperial Stout telkens gerijpt op andere vaten. Bij de recent uitgebrachte Zoltan, gerijpt op Heaven Hill Bourbon vaten, vertellen we je graag over Michael Jackson. Nee, niet The King of Pop. Maar de in de bier- en whiskywereld welbekende journalist en connaisseur. Een icoon. Zijn werk heeft ontzettend veel voor de craft beer en whisky wereld betekend!

Beer Hunter
Zoals de beste man zichzelf introduceert “Hello, my name is Michael Jackson. No, not that Michael Jackson, but I am on a world tour. My tour is in pursuit of exceptional beer. That’s why they call me the Beer Hunter” En zo staat hij sind zijn overlijden in 2007 nog altijd bekend. Een geliefde in de craft beer wereld, niet gek want de Britse Beer Hunter heeft voor veel bierschrijvers en -genieters de basis gelegd. Zijn hunt begon in de jaren 60. Hij werkte toen voor KLM en alleen pils kon hem niet bekoren. Tijdens carnaval stuitte hij op een café wat trappistenbier schonk en dat smaakte naar meer. Hij vervolgde zijn reis naar België en deed ook Duitsland aan. Eenmaal terug in Engeland ontdekte hij dat er veel lokale brouwsels bedreigd werden door de grote merken en massaproductie. Hij sloot zich dan ook direct aan bij Camra (Campaign for real Ale) om op te komen voor de traditionele manier van bier brouwen.

On the hunt
Ook begon hij direct met reizen. De hele wereld over op zoek naar bieren, bierstijlen en bierculturen. Al zijn vergaarde kennis verzamelde hij en bracht dit samen in ‘The World Guide to Beer’ dat in 1977 uitkwam. Een boek waarbij zijn passie voor de drank van iedere pagina afspat. Bier was wat hem betreft onderdeel van de cultuur van een land (of streek). Hij beschreef bieren dan ook altijd in hun culturele context. Hij verkoos tradities boven trends en werd een autoriteit op gebied van Belgische bieren. In 1997 is hij hiervoor ook bekroond tot ere-officier in de Ridderschap van de Roerstok, iets dat normaal alleen aan brouwers is voorbehouden.

Beerstyle
Michael Jackson was ook de eerste die bieren in stijlen categoriseerde. Toen vrij onconventioneel, nu de standaard. Voor zijn publicatie spraken andere schrijvers over variaties, type, groepen en soorten. Niet over stijlen. Hij duidde dit door middel van de klassieke bierstijlen te benoemen in zijn boek. De stijlen die wij nu terugzien op Ratebeer en Untappd zagen bij hem de oorsprong. Eind jaren tachtig kwam zijn grootste bekendheid, toen hij op Discovery zijn eigen programma ‘The Beer Hunter’ kreeg. Hiervan zijn, gelukkig, nog steeds fragmenten te bekijken op YouTube.

Whisky wereld
Naast bier had Jackson ook een passie voor whisky. Ook over deze drank schreef hij meerdere boeken waaronder ‘The Malt Whisky Companion’. Deze whiskybijbel is nog steeds een belangrijke maatstaf voor de drank. Hij gaf iedere whisky een rating van 0-100. En wat hem betreft zijn alleen de dranken met een oordeel van 75 of hoger de moeite waard. Deze ratings en reviews zijn van grote invloed geweest op de verdere ontwikkeling van single malt whisky.

Best of both worlds
Met Zoltan brengen we maar al te graag de bier- en whiskywereld samen. Want het rijpen op een whiskyvat geeft het bier een extra dimensie. Wil je meer weten over barrel agen? Lees dan ons verhaal ‘barrels, barrels, barrels’. Voor nu heffen wij ons glas op Michael Jackson. Cheers!

Zijn website staat niet alleen als eerbetoon nog steeds live, maar is er ook om een nieuwe generatie bierdrinkers hun dorst naar kennis te lessen!