Interview Mad Scientist: It’s fun to be a little mad

In juli bracht Erwin een bezoek aan Budapest, niet alleen voor de lol, maar om een collab te brouwen met Mad Scientist. Wij spraken Márton Sefcsik om ons meer te vertellen over de Hongaarse brouwerij, hun filosofie, de bieren en de collab!

De niet-altijd-madness die Mad Scientist heet 
In 2016 werd Mad Scientist door drie (mad) vrienden opgericht. De brouwerij brouwt experimentele, creatieve bieren met een kleine dosis ‘madness’ ofwel ‘gekte, terwijl de bieren doordrinkbaar blijven. “Voor ons is het belangrijk dat je een bier kan bestellen wat je de hele avond kan blijven drinken. We shockeren nooit om te shockeren. En zo is het al vanaf de start geweest, dat blijven we doen. We kijken amper naar andere brouwerijen, we houden de focus op onszelf en op de vrijheid om te brouwen wat we willen brouwen. We brouwen geen NEIPA omdat het een populaire stijl is. We brouwen het als we het willen.We hebben een jong en dynamisch team, zij houden ons scherp en hebben een frisse kijk op alles. Dat is ook de reden waarom we mensen aannemen op basis van hun motivatie, de juiste skills kun je aanleren. We letten vooral op je houding en ambitie. De lol in het leven. Voor ons is Mad Scientist geen baan, maar een…wat heb ik een hekel aan dit woord…passie. Het is ons leven”.

Mad Scientist eiland
Dit ‘This ‘Mad Scientist is life’ kwam pas echt tot uiting ten tijde van de pandemie. Mad Scientist zette hun community op een en het brouwen van bieren op twee. “Ja natuurlijk bleven we bieren brouwen, maar we wilden vooral wat licht brengen in donkere tijden. Dus we bleven positieve berichten via onze social media verspreiden. Met onze bieren proberen we eigenlijk hetzelfde te bereiken. De wereld zit vol met boosheid en frustratie en wij willen met onze bieren een ontsnapping bieden naar Mad Scientist eiland. We werken samen met positief ingestelde mensen, met een positieve houden en dat zorgt voor positieve bieren. Wanneer we brouwen, brouwen we niet alleen we hebben vooral veel lol.”

Overal de lol van inzien
Dezelfde dosis lol en gekte die ze in hun bieren stoppen passen ze ook toe in hun dagelijkse leven. “Ken je het stukje van Jimmy Kimmel waar bekende personen gemene tweets over zichzelf voorlezen? Dit doen wij ook met onze brouwers, zij lezen gemene Untappd reviews voor. (bekijk het hier!). Een leuke manier om te zeggen “het is oke als dit bier je niet bevalt, misschien is de volgende wel je smaak”. Zelf zit ik niet op Untappd, ook al drink ik vrij veel, ik wil gewoon bier kunnen drinken en niet alleen bezig zijn met het beoordelen. Ook wil ik echte gesprekken hebben met mensen, vooral nu.”

Gekke bieren
Een vraag die slechts sommige mensen beantwoorden…heb je een favoriet bier? “Ja, dat heb ik als het om onze core range gaat. Ik ben dol op Liquid Cocaine. Het is echt een goed gebalanceerde double IPA, ondanks dat het een zware is (9%) kan ik deze de hele avond doordrinken. Het is een brutaal bier als het op smaak aankomt. De meer ‘gekke’ brouwsels zijn vaak gelimiteerd. ‘We hebben een nieuw bier dat recentelijk is uitgekomen: een imperial stout met tortilla chips die we in het vat hebben gedaan, samen met een beetje habanero (niet te pittig)…en het is doordrinkbaar! We hebben ook een tropisch bier gebrouwen, die was ook nog eens blauw. Tropical Space Muffin hebben we die genoemd, de perfecte naam. Het was een imperial pastry sour met kokos, ananas en passievrucht. Soms brouwen we iets waar we zelf dol op zijn, maar slaat het hier niet aan. Net zoals onze wijn geinspireerde medes, in Italie en Frankrijk zijn ze er dol op, hier in Hongarije vinden de mensen hier het drie keer niks. Gelukkig trekken wij ons daar niets van aan en brouwen we wat we lekker vinden.”

The smooth operator + the smooth hoperator = the smoothest hoperator
Hoe kwam deze samenwerking tot stand? “In maart van 2020 zat ik aan de bar in Eindhoven en zag ik ‘Smooth operator’ op tap staan. Ik moest meteen aan ons eigen brouwsel Smooth Hoperator een NEIPA denken, dus ik moest deze proberen. Na het drinken van Smooth Operator, een IPA met Nelson Sauvin en Hallertau Blanc. hoppen, en een paar andere bieren…kwam ik samen met Erwin op een collab. Ruim 1,5 jaar later kwam hij naar Budapest om The Smoothers Hoperator te brouwen. Een brouwsel dat het beste van twee werelden..eh bieren..is. We hebben de Nelson Sauvin, Hallertau Blanc, Citra, Amarillo en Mosiac gebruikt voor een volle, dikke, ronde en zachte DDH DIPA. Het design van het blikje is een combinatie van het oude etiket en met typische ‘Van Moll’ elementen. En het is geweldig!”

Het bier is vanaf nu verkrijgbaar en onze vrienden van Mad Scientist zijn hier op 26 September voor een tap take-over!