Brasserie Lupulus, bieren met een twist
Van Moll ondernam eind 2021 een aantal trips naar het Belgische Bovigny. Waarom? Omdat we een collab brouwden met Brouwerij Lupulus. En als verrassing legden we een deel van het bier op Buffalo Trace vaten. La Nuit Americaine is nu beschikbaar!
Wij spraken met Julien Gobron over de brouwerij, de collab en de Belgische biermarkt
Familie Brouwerij
Hoe is Lupulus ontstaan? “We zijn in 2007 gestart met de brouwerij. Hiervoor was mijn vader een van de oprichters en eigenaren van brouwerij D’Achouffe. In 2004 verkocht hij de brouwerij. Toen besloten we om samen een brouwerij op te richten. Deze noemden we Lupulus omdat er rond die tijd, beïnvloed door de VS, steeds gebruikelijker werd om veel hoppen toe te voegen aan de bieren. Lupulus betekent hop in het Latijn. We wilden een ander type brouwerij starten in België. We zijn eigenlijk ook meer een familiebrouwerij dan een craft brewery, ik werk samen met mijn vader Pierre en mijn broer Tim. We brouwen ook meer ambachtelijke bieren dan industrieel. En voornamelijk onconventionele bieren, althans volgens Belgische begrippen. We volgen tradities, maar geven het een modern tintje,” vertelt Julien.
Traditioneel met een twist
Dus zeker geen typische Belgische bieren? “Nee, we gebruiken meer hop, hebben vaak bittere bieren en ze zijn eerder aan de droge kant dan zoet. We hebben respect voor het traditionele brouwen, maar hebben onze eigen kijk op smaken en aroma’s. Het idee was een tripel met meer hop. Een balans tussen de Belgische stijl en een soort van IPA. Onze meest bekende is de Lupulus Tripel, die is zo hoppig. We hebben ook een bruin bier, een soort van Pale Ale/IPA genaamd Hopera, een fruitig bier met kersen- en frambozensap die heet Fructus en een winterbier Hibernatus. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Tripel en de Hopera. Vooral omdat ze heel verfrissend en doordrinkbaar zijn, ondanks dat de Tripel hoog in alcohol zit. Hij is niet zoet, maar lichtbitter en verfrissend. We zoeken voor de balans tussen craft beer, wat soms te extreem is, en de meer simpele bieren. Als we die balans vinden ben ik gelukkig! Ons doel is dan ook dat je meerdere glazen van hetzelfde bier kunt drinken zonder dat je er genoeg van hebt,” vertelt Julien.
Maar de meeste bieren van Lupulus komen in grote flessen? “Ja, de 75cl fles heeft onze voorkeur, omdat je die gemakkelijk kunt delen. We hebben 33cl flesjes voor bars en restaurants, omdat 75cl daar net wat te groot kan zijn. Wij zien liever dat je een fles deelt met vrienden,” legt Julien uit.
De collab
Hoe is de collab met Van Moll eigenlijk tot stand gekomen? “Ik heb Erwin een aantal jaar geleden ontmoet. Volgens mij voordat hij zelf begon met brouwen. Ik wist dat hij een fan van Lupulus was. We hebben een vertegenwoordiger, David, in Nederland werken en hij heeft met Erwin afgesproken. Ze bedachten dat het een goed idee was om een collab te doen. Ik zie veel gelijkenissen met Van Moll, zo vonden we het allemaal een goed idee.
We hebben ontzettend veel gepraat over het recept en welke stijl het bier zou moeten krijgen. We zaten op hetzelfde spoor, een Imperial Porter. Bij Lupulus brouwen we vooral blonde, lichtere bieren dus dit was de perfecte toevoeging. Een manier om ook iets nieuws te proberen. Het bier is gebaseerd op de Hibernatus, maar wederom met een twist. Erwin heeft de mouten uitgezocht en ik koos voor de hopsoort Ella,” vertelt Julien. “De smaak is heerlijk, de suikers vielen hoger uit dan verwacht maar dat ervaar je niet zo. De bitterheid is perfect in balans. En voor een zwaar bier drinkt het makkelijk weg. Erwin kwam ook nog met het idee om het op vaten te leggen. Wij zijn hier niet in gespecialiseerd, maar het idee sprak ons zo erg aan dat we Erwin zijn gang hebben laten gaan. Ik ben ervan overtuigd dat het lekker wordt,” voegt Julien toe.
“Eigenlijk is dit de allereerste collab die we doen met Lupulus. Het was een fantastische ervaring. Het was leuk en het is ook fijn dat je van elkaar kunt leren. We hebben nu een brouwerij in Frankrijk die er ook voor open staat. Alleen willen wij het niet doen om te doen. We willen echt een verbinding voelen met de mensen en de brouwerij. We gaan zien wat de toekomst ons brengt, maar dit was een leuke!,” zegt Julien.
De markt
Is de Belgische biermarkt wel klaar voor een Imperial Porter met een twist? ‘Het zal niet het grootste deel van de markt zijn, maar er zijn mensen die hier voor open staan. Normaal gezien drinken ze alleen pils en blond bier. We zien wel een verandering. Niet zo groot als in andere landen maar hij is er. Iedere Belgische brouwerij heeft nu zijn eigen IPA, dit was 7 of 8 jaar geleden wel anders. We waren zeker niet de eerste die experimenteerden met dry hopping en hoppige bieren, maar Hopera was een nieuwe stijl in België, zeker voor onze regio. Het blijft goed dat anderen dit nu ook doen, want het opent de ogen van de consument en laat ze nieuwe dingen ontdekken,” zegt Julien.