westcoast-ipa

It’s all about the Westcoast IPA!

De craft beer wereld heeft een kort geheugen. Want….. West Coast IPA’s, herinneren jullie die nog?

Eind vorige eeuw werden American IPA’s, toen vooral nog in Amerika zelf, populairder en populairder. In tegenstelling tot de oorspronkelijke Engelse IPA’s, gingen de Amerikanen meer en meer hop gebruiken. En teelden ook meer en meer eigen hopsoorten, waarbij de kruidige tonen plaats maakten voor tropisch fruit.

Het summum hiervan werd de Westcoast IPA (het is geen toeval dat alle belangrijke hopvelden in Amerika aan de westkust liggen), die zo rond 2005 ontstonden. Westcoast IPA’s zijn droge, frisse bieren met bergen hoparoma’s van citrus en tropisch fruit…..maar in balans door een stevige, strakke hopbitterheid. Zo tussen 2010 en 2015, toen langzaam IPA’s ook in Europa aan hun opmars begonnen, waren West Coast IPA’s je van het.

En toen begon de Amerikaanse oostkust zich te roeren. Daar ontstonden zo rond 2015 wat we tegenwoordig New England (NEIPA) of hazy IPA’s noemen. Troebele bieren die er uit zien als sinaasappelsap. Met een nog indrukwekkender fruitig hoparoma dan hun West Coast broertjes. Maar ook volmondig en zoet. En nauwelijks bitter.

Zoet. Fruitig. Niet bitter. Het recept voor deze bierstijl was onweerstaanbaar, niet in de laatste plaats voor de grote groep nieuwe, beginnende craft beer drinkers. En zo veroverde deze nieuweling in een paar jaar de IPA-markt.

Maar verandering van spijs doet drinken. En bovendien is de steeds groter wordende groep craft beer liefhebbers altijd dorstig naar nieuwe smaken en sensaties.

Vandaar dat wij een lans breken voor heropleving van de Westcoast IPA. Zoals gezegd een strakke bierstijl met veel hopsmaak en -aroma, maar door de droogheid (met trouwens wel een lekkere vleug caramelmout) en de stevigere bitterheid zijn het verslavende bieren die stukken doordrinkbaarder zijn dan hun troebele broertjes.

Dat smaakt naar meer! Proost.

Een Westcoast IPA proberen? Ontdek dan onze Hobo with a Hopgun! 

westcoast-ipa
hobo-with-a-hopgun