De 6 beste cheese & core range pairings!

Kaas en bier, geen enkele combinatie geeft meer plezier. We gingen samen met Louis van kaasspeciaalzaak Jokkmokk aan tafel om te ontdekken welke kazen het beste pairen met onze core range bieren. Een ontdekkingsreis voor je smaakpapillen. Een reis waar wij je graag op meenemen. Welke kaas complimenteert, eert en voegt een beleving toe? 

Hoe gaat een goede pairing in zijn werk? Dat is de eerste vraag waar Louis antwoord op geeft. “Ik heb wijnles gehad van Claudia van Dongen en van haar heb ik een theorie geleerd die ik nog steeds hanteer. Je vergelijkt een kaas en drank op drie verschillende vlakken met elkaar. Als je op alle drie die vlakken kunt combineren, dan heb je een goede pairing te pakken.”

“De eerste is mondgevoel, is het filmend (wat je voor op de tong proeft) of strak (achter op de tong)? Tweede is smaakniveau, is het hoog of laag op smaak? En het derde is smaaktype, meestal uitgedrukt in seizoenen. Is het lente-achtig fris, zomers fruit, herfst donker in de smaak of echt winters. Vaak gaan goede pairings om harmonie, maar soms ga je juist op zoek naar het contrast. Opposites attract. Toch is een symbiose mooier. Een gose of een Berliner Weisse is lenteachtig, strak en niet hoog op smaak, daar past een mooi geitenkaasje bij. Persoonlijk vind ik kazen en bieren ook veel vaker een interessante combinatie voor je palet, dan een wijn en kaas”

Fiore loves Wanderlust
Een Non-Alcoholic IPA daar hoort een vetloze kaas bij. Nee, we zitten te dollen. Na een smaaktest tussen een boerenkaas en een niet al te pittige roodkorstkaas kwam de laatste als winnaar uit de bus. Ondanks dat het maar moeilijk blijft om een IPA te pairen door het hoppige, bittere karakter. Beide kazen waren filmend, maar de Fiore heeft een pittigere nasmaak die beter past bij een IPA. Een prettige combinatie.
Fiore – Roodkorst kaas – Oudwijker

Langharig Tuig rockt met Brie de Melun
Bij een weizen of witbier neig je snel naar een witschimmelkaas omdat deze romiger is. De keuze valt op Brie de Melun, een broertje van Brie de Meaux maar dan net een tikje pittiger. Dat maakt hem net wat interessanter en passend bij het hoppige van Langharig Tuig. Helemaal in lijn.
Brie de Melun – Witschimmelkaas – Brie (regio)

Colosso is net zo’n Doerak
Verrassend genoeg kan een IPA ook vaak goed samengaan met blauwschimmelkaas. Zo blijkt dat de Colosso, gemaakt van buffelmelk, het beste uit een Doerak naar boven haalt. Dit komt doordat de kaas een licht bittere nasmaak heeft, zoals deze ook zit in gorgonzola. Dat bittere steekt boven de blauwe schimmelsmaak uit en omarmt het bittere van de hoppen waardoor beide zachter smaken. Een onverwachte, perfect passende pairing.  
Colosso – Blauwschimmel kaas – Oudwijker

De toewijding proef je in oude boerenkaas
Toewijding is een zoeter bier, hoog in smaak en het heeft iets filmends maar is ook strak. Die combinatie haal je ook uit een oude boerenkaas. Waar een belegen kaas vooral filmend is, zorgt het oude voor een wat strakkere smaak. De oude boerenkaas van Booij komt op de plank. Een kaas die de smaak van Toewijding versterkt en complementeert.
Oude boerenkaas – Booij

Je maakt echt trouble met Parmezaanse kaas
Het bier heeft een zomerse smaak, is heel filmend en heeft wat kruidigheid in zich. Een nagelkaas is een goede optie, Triple Trouble haalt het kruidige uit de kaas naar boven, maar het is hem nog net niet. Daarna wordt een andere kruidige kaas geproefd, eentje die een jaar heeft rijpt met een rozemarijnkorst zodat deze smaken subtiel in de kaas achterblijven. Deze is dan ook minder ‘in your face’ dan de nagelkaas, maar hierdoor ook niet de beste pairing. Maar drie keer is scheepsrecht, de winnaar is een 48 maanden oude Parmezaanse kaas. Daar zitten ook fruitige tonen in die goed samengaan met de sinaasappelschil in Triple Trouble.
48 maanden oude Parmigiano Reggiano

Een oude geitenkaas waagt zich aan Wodan
Wat past er dan wel bij Wodan? Dat was de vraag, en pas na een aantal kazen geproefd te hebben kwam er een winnaar over de eindstreep. Een twee jaar oude geitenkaas met tonen van sherry, fruit en noten. Een stroopachtige warme, complexe smaak die het volfrisse van Wodan in de armen sluit. Deze kaas leent zich ook heel goed voor een voller bier, een barley wine of stout.
2 jaar oude geitenkaas – Booij

Een geslaagde, smakelijke pairing. Zelf op zoek gaan naar de beste pairing met onze core range? Bestel ze hier.