Bijzondere wijnen uit Limburg: een kijkje bij Wijndomein Stokhem
We gaan het eens een keertje niet over bier hebben…maar over wijn. Ofja heel eventjes over bier. We hebben namelijk ‘Red Red Rye’ uitgebracht, een bier op rode wijnvaten van het Wijndomein Stokhem. Wij spraken met Jeroen, de eigenaar van het wijndomein, terwijl hij door de wijngaard liep, over het maken van de mooiste wijnen.
Het beste van de bodem
In het zuiden van Limburg, ook wel het mergelland genoemd, uitkijkend op de Brand brouwerij ligt het 3 hectare grote wijndomein Stokhem. Deze plek is uitermate geschikt voor de pinot noir druif vanwege de ondergrond van mergel met een bovenlaag van löss met kiezel en vuursteen. “De wijngaard hebben wij in 2017 overgenomen, in 2004 zijn hier de eerste stokken geplant en in 2007 is hier een tweede batch bijgezet. Alleen pinot noir stokken zijn hier neergezet, de vorige eigenaar wilde per se een kwalitatieve, Bourgogne rode wijn maken. Vandaar dat het domein ook hier in Wijlre ligt, vanwege de zuidhelling en de mergel ondergrond voor de kalk. Teveel kalk is niet goed, maar de bodem geeft echt een typische smaak aan de druiven die je terug proeft in de uiteindelijke wijn”.
Een bijzondere, maar moeilijke druif
“De pinot noir is een lastige druif om te telen, dus we hebben even achter de oren moeten krabben ‘willen we dit wel?’. Uiteindelijk zagen we wel in dat dit een kans was die we moesten grijpen, wanneer het lukt om de druif goed rijp te krijgen kun je er erg mooie wijnen mee maken’. Dat het een lastige druif is om te telen, ligt met name aan de compactheid van de druivensoort: de druiven zitten dicht tegen elkaar. Hierdoor kunnen ze elkaar kapot drukken en in een regenachtige herfst komen hier gemakkelijk schimmels op.”
“Wij willen graag zoveel mogelijk uit onze wijngaard halen. We maken naast rode wijn, ook witte wijn (een blanc de noir) en een rosé, allemaal van dezelfde pinot noir druiven. Hoe langer schilcontact je hebt hoe meer kleur je wijn krijgt. Dus wanneer het contact met de schil na oogsten kort is, door direct de druiven te persen, kun je witte wijn maken. We maken niet ieder jaar alle wijnen, dat is afhankelijk van de kwaliteit en rijpheid van de druiven. Wij leggen onze witte wijn ook op vaten. Dit komt niet zo vaak voor bij witte wijn, maar wordt in de Bourgogne gedaan met Chardonnay. De wijn verliest een deel van zijn fruitigheid en zuren, maar daar komen tonen van perzik en zachte, romige vanille smaken voor terug.”
Het Pinot Noir-Proces
Dat klinkt ontzettend goed, maar hoe zit het nu met de rode Pinot Noir? “We oogsten de druiven en deze gaan direct naar het kasteel in Wijnandsrade, waar de wijnmakerij zich bevindt. Hier ontstelen we de trossen, deze stelen geven namelijk te veel tannine af aan een wijn. De schillen, pitten en het sap houden we over, dat zetten we in gisting. We laten het zes weken op schil gisten, we roeren dit een aantal keren per dag door met flinke paddels omdat anders de schillen gaan drijven en dan drogen ze uit. Dit zwakt de kleur en de smaak af. En dat wil je niet. Dat proces kun je vergelijken met het onderdompelen van de druivenschillen door de voeten zoals dit vroeger gedaan werd.”
Als het rijp is pluk je de vruchten
“Na zes weken persen we lichtjes de wijn en gaat hij over in een andere tank. Daar laten we het een dag of tien of zelfs twee weken in zitten, zodat de gistcellen kunnen zakken. Tijdens dat proces voegen we ook een bacterie toe die appelzuur omzet in melkzuur, dit zorgt ervoor dat de wijn een zachtere smaak krijgt. Vervolgens gaat het in de vaten. Wij gebruiken eikenhouten vaten gemaakt van Franse en Amerikaanse eiken. De vaten komen uit de Bourgogne en zijn twee tot vier jaar oud. Daar blijft het een jaar op liggen. Daarna pompen we de wijn uit verschillende vaten over in een tank en maken we een Frans-Amerikaanse blend of een pure wijn uit alleen Frans eikenhouten vaten. Afhankelijk van hoe troebel de wijn is (want wij filteren deze niet) laten we de wijn nog even staan voor het zakken van de gist, voordat de wijn wordt gebotteld. Na het bottelen rijpt de wijn verder door in de flessen. De flessen blijven nog liggen tot ze op dronk beginnen te komen. Voor de rode wijn duurt dat meestal nog even. Zo is dit jaar de rode wijn uit 2018 in de verkoop. In de wijn proef je smaken van kersen, subtiele hout- en aardetonen.”
En deze smaken proef je ook terug in onze Red Red Rye, die is gemaakt in de vaten waarin de rode wijn uit het topjaar 2018 gerijpt heeft. Ontdek het zelf en bestel hem hier!
Wijndomein Stokhem levert aan restaurants, delicatessenzaken, slijterijen en consumenten. De wijnen zijn onder meer te koop bij de brasserie van het wijndomein, gelegen naast de wijnmakerij in kasteel Wijnandsrade