Weizenwein

Was? Ein Weizenwein? Wat is een Weizenwein?

Ja, die omschrijving prijkt op het blikje van Wodan, het nieuwste lid van onze core range. Maar wat is dat nou eigenlijk een Weizenwein? Erwin, de bedenker en brouwer legt het haarfijn uit…

Je hebt natuurlijk barley wines, zware bieren van (ongeveer) wijnsterkte. En behalve met gerst (barley) kan je met elke graansoort zware bieren maken, zo ook met rogge (rye wine) en tarwe (wheat wine). Zie onderaan het artikel meer uitleg over de diverse bierwijnen. Wodan, onze weizenwein, is ontstaan uit ons idee om het recept voor Langharig Tuig te verdubbelen. Twee keer zoveel mout. Twee keer zoveel hop. Waardoor het bier ook twee keer zoveel alcohol krijgt. Langharig Tuig is een Weizen, maar met als twist het gebruik van Amerikaanse hoppen citra, amarillo en centennial, waardoor het bier extra fruitig en doordrinkbaar wordt. En precies dit maakt ook Wodan ondanks zijn hoge alcoholpercentage fris en gevaarlijk doordrinkbaar. Hierdoor is het ook een bier om in elk seizoen van te genieten.

Toen restte ons nog de vraag. Hoe gaan we dit bier omschrijven? Het is gebrouwen met 50% tarwe, maar het is geen standaard wheat wine. Door de Weizen gist, heeft het bier namelijk ook die heerlijk typische banaan en kruidnagelsmaak. Eigenlijk hebben we met Wodan een nieuwe bierstijl bedacht. En zo kwamen we op Weizenwein. In het Duits. En met een lekkere alliteratie. Deze naam en stijl zijn we tot nu toe verder nog niet tegengekomen. Dus bij deze, doen we ook een oproep voor brouwers om ook Weizenweins te maken. Want geloof ons, als je Wodan eenmaal geproefd hebt ben je verkocht!

Om die reden hebben we er ook voor gekozen om Wodan toe te voegen aan ons rijtje vaste bieren. Als verrassing, als rebel. Echt uniek. Wodan heeft zijn plaatsje in de core range echt veroverd. We hebben het bier al meerdere malen als special uitgebracht en vanwege succes geven we het de kans om in onze core range de show te stelen!

Meer over wines, weins…

Barley Wine: Ontstaan ergens in de 18e eeuw in Engeland. Dit zijn zware bieren, die ook vanwege de dure productie (veel mout!) een sjieke uitstraling hadden. Deze stijl is dus het bierequivalent van wijn, gemaakt van gerst (barley wine = gerstewijn) en heeft veel fruitige en warme smaken zoals vanille en toffee. Bij het drinken valt er een warme deken over je heen. Vaak brengen brouwers deze bierstijl op de markt in de donkere wintermaanden. Proef de stijl zelf in onze Eindbaas level 2 – Cherry Barley Wine.

Wheat Wine: Al eeuwenlang brouwen brouwers zware bieren met tarwe, in het oude Egypte zelfs. Maar de moderne variant van de wheat wine zoals we die nu kennen, vond iets na de barley wine zijn oorsprong. Bij deze variant heb je geen vaste hoeveelheid tarwe, maar een brouwer gaat uit van minstens 50% tarwe voor deze stijl. Een wheat wine is vaak heel fruitig en fris, omdat tarwe nu eenmaal lichter is dan gerst. Voor een frissere afdronk.

Rye Wine: Een rye wine wordt gebrouwen met gerst en rogge. Een graansoort die je vooral in het Noordelijk halfrond tegenkomt. De meeste roggenbieren die we kennen komen dan ook uit Duitsland. Het is een graansoort die veel karakter en pit aan een bier geeft. De diepere smaken zorgen voor een dikker mondgevoel. Binnenkort kun je deze stijl zelf proeven, we hebben namelijk een rye wine op rode wijnvaten liggen die bijna afgevuld gaat worden!  

Black Barley Wine: De naam zegt het al: een donkere barley wine. Gemaakt met gebrande mout, welke pas laat in het brouwproces wordt toegevoegd, waardoor je wel de donkere kleure van een stout krijgt, zonder de typische gebrande smaak. Onze Shadow Assassin is een black barley wine. Deze variant hebben we ook meerdere keren op vaten laten rijpen. Zo hebben we de Early Times, Auchestoshan en Bourbon versie uitgebracht….en ligt er nu een te rusten in Heaven Hill bourbonvaten. 

Weizenwein