Filmtips: onze thriller top 5

Bij een verrassend bier hoort een verrassende film! Onze Jagged Edge is vernoemd naar de gelijknamige succesvolle film uit 1985. Het is zo’n lekkere duistere thriller waarvan de afloop tot de laatste minuut een verrassing blijft. Vandaar als leesvoer tijdens het drinken van een een mooi glas BA Imperial Porter, hierbij onze top vijf favoriete thrillers in datzelfde genre.

1: BASIC INSTINCT (1992)
Jagged Edge was geschreven door Joe Eszterhas, een scenarioschrijver die grossierde in “thrillers met verrassend einde”. En Basic Instinct, geregisseerd door “onze” Paul Verhoeven was wel de meest succesvolle. Bloot. Seks. Geweld. Het zat er allemaal meer dan genoeg in. Inclusief een echte twist ending!

2: PRIMAL FEAR (1996)
In deze duistere rechtbankthriller verdedigt advocaat Richard Gere een van moord beschuldigde misdienaar. Maar de waarheid ligt natuurlijk diep begraven…..

3: MEMENTO (2000)
Met voorsprong de grootste puzzel van de lijst, deze film van Chrisopher Nolan. Een zoektocht naar een moordenaar door een man die niks kan onthouden. En dan is het verhaal ook nog eens omgekeerd chronologisch verteld. Toch heeft de film een spectaculair verrassende ontknoping, waarvoor je goed moet opletten om hem te begrijpen.

4: OLDBOY (2003)
Deze Koreaanse film van Park Chan-Wook sloeg in als een bom en zorgde voor wereldwijde populariteit van Koreaanse cinema. De film zelf is een overdonderende explosie van beeld, muziek en geweld. Met een complex, geraffineerd wraakverhaal en de meest schokkende ontknoping op deze lijst.

5: THE OUTFIT (2022)
Voor de laatste film springen we naar 2022, want een goede twist ending is van alle tijden! Deze thriller gaat over (jawel!)) een kleermaker die al zijn vernuft nodig heeft als op een nacht een stel gangsters opduiken in zijn winkel. Zo’n film met een locatie, een nacht en een beperkt aantal acteurs waarbij alles van kwaad tot erger (en nog erger) gaat. Inclusief heerlijk verrassend einde.

Veel kijkplezier!