Rob x Van Moll

We proosten dit keer met Rob, accountmanager bij Van Moll. We gaan het hebben over zijn bier “King for A Day”, zijn werk en zijn favoriete bierstijlen.

Rob x Van Moll
Hoe lang werk je al bij Van Moll en wat doe je allemaal? “Vier jaar. Ik werkte voorheen voor Coca-Cola en Jacobs Douwe Egberts in een soortgelijke vertegenwoordigers functie. Ik kwam toen in contact met iemand bij Van Moll en die vertelde over de groeiplannen. Mijn handen begonnen meteen te jeuken om aan zoiets moois mee te bouwen. Toen is Geert (oud-collega bij Coca-Cola) ook gevraagd om aan te sluiten bij de gesprekken. Samen gingen we deze stap aan. Ik ben door het hele land actief om kennis te maken met inkopers bij groothandels, slijterijen en in de horeca. Om hen het verhaal van Van Moll te vertellen en kennis te laten maken met de bieren. Ook staan we in België op een aantal vaste plekken en hebben we contacten liggen in Engeland. Die groeiplannen blijven volop in ontwikkeling. Het ultieme doel is ooit iedereen een Van Moll bier heeft gedronken,” vertelt Rob trots.

“We zijn al aardig op weg. Dan krijg ik een appje van een vriend uit Groningen dat ze daar Van Moll drinken. Of mensen uit Amsterdam. Dat is super om te horen. Al blijf ik ook nog bezig met de kleine dingetjes. Ik sta in de Albert Heijn ook gewoon onze bieren te spiegelen of attendeer een barman op het feit dat ergens Van Moll niet op de kaart staat. Er ligt nog genoeg open en dat blijft iedere dag motiveren,” voegt Rob toe.

De ontwikkeling van Van Moll en de ontwikkeling van mijn smaak
“Het eerste bier van Van Moll, buiten de core range, wat Geert en ik uitprobeerden ging richting de gootsteen, onze bierproef-skills waren nog zwaar onderontwikkeld. Ik dacht toen “Moeten we dit gaan verkopen?”. Voor ik bij Van Moll ging werken dronk ik wel eens de gangbare Belgische speciaalbieren of een pilsje. Nu kan ik van heel veel verschillende stijlen genieten en kan ik ook van complexere bieren genieten dan het bier wat toen de gootsteen in ging. Ik zit nu heerlijk in de NEIPA’s, fijne toegankelijke smaken waar je er wel een paar van kunt drinken. Het mag gedryhopped zijn, een double IPA zijn, wat grassigs hebben of wat zuurs, maar het moet vooral goed doordrinkbaar zijn. De echte zure bieren, daar moest ik twee jaar geleden niets van hebben, beginnen me ook steeds beter te smaken. Zelfs die heftige boerderijtjes. Op pastry stouts ben ik wel uitgekeken. Zeker leuk om eens te proberen, maar ik pak liever de klassiekere, mooi doordrinkbare stijlen. De toetjes sla ik vaker over,” vertelt Rob.

“We zijn in onze begintijd ook naar een craft beer conferentie geweest, toen ging er echt een wereld voor ons open. Daar ging het over brouwprocessen, verschillende hopsoorten, verschillende stijlen en over barrel agen. Nu geef ik proeverijen bij klanten en sta ik op festivals. Dat maakt dit werk zo leuk. Ik heb ook veel geleerd van Quincy en Erwin. Ook van de brouwdagen, maar die zijn een stuk minder sexy als het klinkt. Een hoop schoonmaken is het vooral,” zegt Rob lachend.

King For A Day
Maar toch heb je laatst weer een brouwdag bijgewoond, voor je eigen bier… wat is dat geworden? “Ik wilde sowieso Double Dry Hopped en het liefst een Double IPA. En dat is het geworden. We hebben Talus, Idaho 7 en Mosaic gebruikt als hoppen. Dat geeft dit bier heerlijke tropische smaken. Voor een oranje Koningsdag tintje hebben we wat Cara mout toegevoegd.  Want dan komt het bier uit en ik ben ook een Koning (Rob Koning). Ik vind het echt tof dat we dit allemaal mogen doen. De volgende is Manuel volgens mij,” vertelt Rob.

Van Molls Vriendenboekje & Rob

Mijn lievelingsbier is…deze maand Dreamcatcher van Van Moll
Mijn lievelingsdier is…
Pinguïns
Ik ga vroeg uit de veren voor…mijn dochter een fles te geven
Ik lach het hardst om…
Theo Maassen en mijn eigen grapjes
Mijn guilty pleasure is…
Een zak gele M&M’s (die gaat vaak in een keer op)
Mijn lievelingsmuziek is…
van alles
Op mijn bucketlist staat nog…
een roadtrip door Amerika
Mijn grootste talent is…
genieten van de kleine dingen in het leven
Bijna niemand weet dat ik…
in de auto heel hard meezing met de muziek