Manuel x Van Moll

Deze keer zitten we aan de bar met Manuel, barmedewerker bij Van Moll. We gaan het hebben over zijn bier “Sur la Vague”, zijn werk en zijn liefde voor bier.

Manuel x Van Moll
Hoe lang werk je al bij Van Moll en wat doe je allemaal? “Zo’n drie jaar. Ik ging een aantal jaar geleden via via meehelpen bij de Van Moll pop-up bar op Jera On Air. Dat beviel me ontzettend goed, heel veel leuke mensen. Ik heb toen wat mensen op Facebook toegevoegd, zag een vacature voorbij komen en toen is het balletje gaan rollen. Nu zijn we drie jaar verder en heb ik een nieuwe functie. Ik ben nu verantwoordelijk voor het uitkiezen van de bieren voor de bar, het regelen van tap take-overs en het maken en bedenken van de biercocktails. Er komt er eentje met Culture Club als basis met Jus d’Orange, Brewdog Gin en een citrusvrucht. Heerlijk zomers. Ik wilde binnen Van Moll ook echt groeien en daar heb ik nu de kans voor gekregen. Als het aan mij ligt blijf ik nog wel wat jaren,” vertelt Manuel.

Vele smaken
Maar Jera On Air dus, vanwege de muziek? “Ja vroeger veel meer, maar hoe ouder ik word hoe meer stijlen ik ga luisteren. Ik ben zelf ook muzikant, begonnen als gitarist en nu veel bezig met synthesizers. Ik hou van elektronische muziek, maar ook van gitaargeweld. Ik kan alle kanten op gaan, qua bier vind ik ook bijna alles lekker. Alleen het traditionele Belgische niet meer zo, daar word je mee dood gegooid in Zeeland, waar ik vandaan kom. Die tijd heb ik wel gehad. Dat neemt niet weg dat het me toch kan verrassen, zo had ik laatst een interessante Quadrupel. En ja, de zure Belgische bieren, oud bruin, Vlaams rood, lambiek, geuze, die kunnen altijd,” vertelt Manuel. “Ook houd ik wel van goede simpele basisbieren, zoals The Kernel, die goed van smaak zijn zonder gekke dingen. Simpel, maar echt goed,” voegt Manuel toe.

Bier verbindt
Je wil groeien, je blijft nog even zitten, wat vind je dan het leukste aan het werken bij Van Moll? “Ik vind het leuk nieuwe mensen te ontmoeten. De bierwereld is tegenwoordig gigantisch. Je komt zoveel nieuwe mensen tegen. Dat vind ik ook echt leuk aan deze wereld. De verbinding. Dat is ook de reden dat het brouwen zelf mij niet trekt. Ja, ik ben wel eens gaan helpen met afvullen bijvoorbeeld, maar zet mij maar liever tussen de mensen en de prikkels. Ik doe het wel thuis als hobby, maar fulltime zou niets voor mij zijn. Daarvoor vind ik het te leuk om met gasten te kletsen. Naast bier maak ik ook eigen gefermenteerde frisdrank. Bezig zijn met smaken vind ik erg leuk. Ik kook ook altijd from scratch,” legt Manuel uit.

Dungeons, Dragons en Bier
Maar je bent niet alleen als je werkt bij Van Moll te vinden, je komt zelfs ook naar de events?…“Ja, Dungeons & Dragons bijvoorbeeld. Via Mattie, Mathieu ben ik er eigenlijk ingerold. Ik vond het altijd heel leuk om te horen hoe hij de verhalen uitlegde, dat wilde ik ook wel eens proberen. En toen was ik hooked. Ik ga binnenkort zelf ook een verhaal proberen te schrijven, gebaseerd op de Horizon Zero Dawn wereld. Een beetje nerdy shit, maar uiteindelijk zijn we hier allemaal wel een beetje nerds. Daarom kunnen we denk ik ook wel zo goed met elkaar opschieten, een vriendenteam. We zien elkaar ook buiten werktijd, om D&D te spelen bijvoorbeeld, dat maakt hier werken extra leuk,” vertelt Manuel.

Een glas vrijheid
Jouw bier, wat voor brouwsel is dat? “Het begint bij de naam…Ik woon nu 8 jaar in Eindhoven maar ben een Zeeuw (Terneuzen). Dus dat mocht ergens wel terugkomen. Er zit een hint van in de naam, Sur la Vague. Dit komt uit een liedje van La Femme (Sur la Planche), dat luister ik de laatste tijd ontzettend veel. Het vertaalt zich in surfen op golven, over vrijheid en alles loslaten. En natuurlijk het water, mijn roots in Zeeland. Het bier zelf is als basis in IPA met Saison gist en de hoppen Sorachi Ace en Lunga. Als frisse finishing touch wat Yuzu. Dat vind ik echt een interessante smaakbeleving geven. Niet zomaar citroen, limoen of sinaasappel in je bier gooien, maar de frisheid ergens anders vandaan halen. En ik kies niet voor de makkelijkste uitweg,” vertelt Manuel “Ik zou zeggen: proost op vrijheid en ben een beetje lief voor elkaar.”

Van Molls Vriendenboekje & Manuel

Mijn lievelingsbier is…Saison de la Senne
Mijn lievelingsdier is… allemaal, maar als ik moet kiezen konijntjes
Ik ga vroeg uit de veren voor…een ochtend fietstocht.
Ik lach het hardst om…The Office
Mijn guilty pleasure is…Ata Kak
Mijn lievelingsmuziek is…Dance Punk
Op mijn bucketlist staat nog…een solo vakantie, op pad gaan zonder doel (in mn eentje)
Mijn grootste talent is…tand door mijn lip krijgen na wat bier “proeven”
Bijna niemand weet dat ik…dat ik Repelsteeltje heet