We kaapten de Kaapse Brouwers voor een praatje…

We kaapten oprichter Tsjomme Zijlstra en hoofdbrouwer/mede-eigenaar Etienne Vermeulen van de Kaapse Brouwers even voor een belletje. Want nu er weer een collab aankomt wilden we meer van de mannen weten over het ontstaan van Kaapse, de bieren en de toekomst. En wat we te weten zijn gekomen delen we graag met jullie!

Kaapse Brouwers
Tsjomme, de oprichter van Kaapse, kreeg de voorliefde voor lekker eten en drinken van huis uit met de paplepel ingegoten. Daar is het Kaapse Brouwers avontuur eigenlijk mee begonnen, tenminste zo ziet hij dat nu. Want voor het ook maar een hersenspinsel was hield Tsjomme zich vooral bezig met zijn studie filosofie. En na zijn werk bij The Rake, een van de eerste speciaalbiercafé’s in Engeland, filosofeerde hij vooral over wat er beter kon op het gebied van speciaalbier. “Er miste iets en ik voelde me geroepen om het gat op te vullen. Door het bij elkaar brengen van de juiste mensen kwam Kaapse Brouwers in 2014 tot leven, met hulp van brouwerij de Molen voor onze eerste brouwkit.”

Toch kriebelde het om meer te dan bier brouwen, want niet lang daarna stapte Tsjomme samen met andere ondernemers naar Gemeente Rotterdam om een loods om te toveren tot foodhall: Fenix Food Factory, een plek waar verbinding, creativiteit en groei centraal staat. Samen producten ontwikkelen, events organiseren en ondernemen. Deze gedachte heeft de foodhall groot gemaakt. Te groot, want de brouwerij moest verhuizen. “Ik droom ervan dat we in de toekomst weer een plek vinden waar de brouwerij, kaasaffineur en koffiebranderij weer onderdeel zijn van de foodhall. Fenix on steroids zogezegd”

Kaapse kracht
De Kaapse kracht zit hem niet alleen in samenwerking, maar ook in het kiezen voor een concept en dit goed doorvoeren. Dat zie je terug in gastropub Kaapse Maria waar de focus ligt op bier- en foodpairing. Een compleet nieuw concept wat binnenkort onderdeel wordt van de Kaapse familie is Kaapse Will’ns, een typische bruin café in een Kaaps jasje. Wel de nootjes, maar met een twist. Wel goede klassieke stijlen, maar niet alleen de Belgische klassiekers. Ruimte voor Duits, Engels en Tsjechisch. Pilzen, Bitters, Brown Ales, gerookte bieren. Een totaal andere focus dan Kaapse Maria en toch volledig uitgedacht en passend bij de Kaapse familie. Ieder als het ware een eigen individu. Geen copy paste, want dat is juist wat Tsjomme wil voorkomen.

Kaapse kijk
Net als Van Moll, maken De Kaapse Brouwers al een tijdje deel uit van de Nederlandse craftbeerwereld. Je zou ze best oudjes kunnen noemen. We vroegen Tsjomme welke verandering hij aanmoedigt en welke dingen hij liever ziet verdwijnen. Het brouwen van traditionele stijlen is het eerste wat in hem opkomt. En een blijvertje. Tsjomme wil terug naar de basis en de kwaliteit. “Goede, doordrinkbare bieren die je de hele avond zou kunnen drinken. Geen bieren waarvan je denkt wat ben ik nu aan het drinken? Zoals de pastry stouts en de pastry sours van de laatste jaren.”

Is dat dan ook hetgeen wat Tsjomme het liefst ziet verdwijnen? ‘Biertechnisch wel, maar in de craftbeerwereld zelf zie ik liever iets anders verdwijnen, namelijk de schijndiversiteit. “Dat zit hem vooral in het aanbod in de supermarkten, hier lijken de craftbieren goed vertegenwoordigd, de rekken staan vol. Maar de schijn bedriegt, achter de meeste merken schuilen InBev, Swinkels en Heineken. Jammer.” Hij haalt ook de verkoop van het Uiltje aan (tegenwoordig onderdeel van Swinkels Family Brewers). “De zakelijke en persoonlijke keuze begrijp ik maar al te goed, zeker gezien de investeringen en de technische kennis van een groter concern. Maar we verliezen gewoon een sterke speler in de speciaalbierwereld. Een echt gemis.”

Kaapse bieren
Je zou bijna vergeten dat we het ook nog over bier gingen hebben, dus maar goed dat Etienne inbelde om zijn zegje te doen. We vroegen hem naar zijn favoriete bier, wat dus absoluut niet kan, want dat is zoiets als vragen naar een favoriet kind. Maar ach, vragen staan open en we kregen toch een antwoord: Kaapse Maria, een Double Dry-Hopped Pale Ale. Waarom? Omdat deze net was afgevuld en vers bier is nu eenmaal het beste.

Etienne en Tsjomme zijn vooral erg trots op hun experimentele serie bieren waarbij ze zijn gaan brouwen met een gerecht als basis. Ze waren niet alleen te spreken over het concept, maar ook zeker over het verrassende resultaat. Ze brouwden een Brown Ale geïnspireerd op zalm met dille. “En het hoogtepunt was een Gose met Chimichurri kruiden in samenwerking met de Argentijnse bierbrouwers Grunge Brewing Company. Dit bier hebben we Kaapse Maxima genoemd en we hebben hier ook rookmout aan toegevoegd. Dit bier was goed in balans en de kruiden gaven het een interessante twist.”

Kaapse Armand
En dan toch nog even over de collab met Van Moll: Kaapse Armand – India Pale Lager. Die ontstond door het heen en weer appen van de brouwers. “Erwin van Moll opperde een ondergistend bier met mandarijn en ik kopte de India Pale Lager in’ aldus Etienne. Een aantal berichten verder waren de mannen er ook uit over de hoppen en het gebruik van haver. Traditioneel met een twist dus. Op de brouwdag bedachten we de naam, we kozen voor Kaapse Armand vanwege de oranje kleur van het bier perfect passend bij de rode haren van de zanger. En de Eindhovense protestzanger verdient het natuurlijk om een bier naar hem vernoemd te hebben.” Een prachtige ode, een goede naam.

En die typische namen op de blikken? “Die zijn zo gegroeid, vroeger vonden we het vooral leuk klinken bij de Kaapse Brouwers. Later werden de namen verbonden aan het bier door afkomst en karakter. Kaapse Piet, een collab met La Pirata, komt van Piet Hein en deze zeerover zou je best een piraat kunnen noemen. En een Argentijns bier vernoemden we naar onze Koningin. De namen geven aan ieder bier een verhaal en maken hen echt onderdeel van de Kaapse familie.”

Benieuwd naar de smaak achter Kaapse Armand? Hij is te verkrijgen in onze webshop, het cafe en natuurlijk bij de Kaapse Brouwers.
Proost op Kaapse Brouwers, Proost op Armand!