EEN INTERVIEW MET JOPEN

Voor onze nieuwste special ‘Army of Darkness’ hebben we weer de samenwerking opgezocht met Jopen, om zo ons bier van 6 jaar geleden weer nieuw leven in te blazen! Maar waar komt deze samenwerking vandaan en wat speelt er allemaal in de Jopen Brouwerij? We vroegen het aan Michel Ordeman, een van de oprichters van Jopen.

Waar komt de naam Jopen vandaan?
Jopen is begonnen als initiatief voor het feestjaar Haarlem 750 jaar, daarvoor zijn 2 oude stadsrecepten (brouwerskeuren) opnieuw gebrouwen en zochten we een naam die refereerde aan de bieren uit die tijd (1407 en 1501). Daarbij kwamen we uit bij vaten die in Haarlem gebruikt werden, van 112 liter (een halve Barrique) met de bijnaam Jopen.

Wat willen jullie bereiken met jullie bieren?
We willen mensen verrassen en iets toevoegen aan het bestaande smaakpallet. Omdat we denken dat er een bier is voor iedereen, je moet hem alleen weten te vinden. In ieder geval vinden we dat craft bier spannend zou moeten zijn en nooit saai.

Wat is jouw favoriete bier en waarom?
Ik houd van bieren die hop forward maar wel doordrinkbaar zijn, dat loopt van West Coast pils, Cold IPA naar IPA. Omdat de smaak van hop iets is waar je echt naar kunt verlangen. Als je een tijd alleen maar bier hebt gedronken zonder een duidelijk hopsmaak (bijvoorbeeld bulk lagers), dan kun je daar erg naar verlangen.

Hoe hebben jullie Erwin leren kennen?
We kennen elkaar door onze bemoeienis met CRAFT, de vereniging van Craft brouwerijen in Nederland.

Jopen staat natuurlijk bekend om de brouwerij in de kerk, hoe zijn jullie daar ooit in terecht gekomen?
We zochten al erg lang naar een geschikte locatie voor een cafe brouwerij concept in Haarlem. Na een stuk of 15 andere locaties kwamen we de leegstaande kerk tegen. 5 jaar later konden we de kerk kopen van de Gemeente Haarlem en weer 5 jaar later kregen we de vergunningen binnen. Kortom een lange weg, maar toen de kerk eenmaal open was stond Jopen landelijk op de kaart.

Wat maakt Army of darkness zo speciaal dat deze echt nog een keer terug moest komen?
Black IPA is een stijl die door brouwers erg wordt gewaardeerd, helaas is het niet echt een heel commerciële stijl, omdat het grote publiek de stijl waarschijnlijk niet goed begrijpt. De dry hop met onder andere HBC 431 geeft veel bosvruchten, wat deze zware Black IPA erg bijzonder maakt.

Het is een Black IPA, wat definieert volgens jullie nu zo’n type bier?
Eigenlijk is het een IPA die je met je ogen dicht niet zou mogen herkennen als donker, maar een lichte roast smaak mag er van mij wel inzitten. De dry hop is in ieder geval essentieel om de IPA beleving duidelijk te maken.

Waar komt de naam Army of Darkness vandaan?
Toen Erwin en Janneke destijds in de Jopenkerk kwamen om dit brouwsel te maken hebben we de naam samen verzonnen.

Komen er in de toekomst nog andere samenwerkingen tussen Jopen en Van Moll?
Zeker, sowieso komen we vaak bij elkaar op elkaars festivals (alhoewel het Jopen festival door het wegvallen van de locatie al een tijd niet meer gehouden is), maar we hebben naast deze collab ook een SMASH samen gebrouwen met mout van Mouterij Mastenveld en een nieuwe Europese hop (Cardinal). Met de naam “SMaSH My Hops Up”. En werken we ook samen met veel andere brouwerijen tijdens de Beergeeks beat ALS collab. Dat zal in de toekomst niet anders worden. We verwachten ook dat, als beide brouwerijen meer taprooms gaan openen, we vaker elkaars bieren op tap te hebben.

Jullie zijn sinds een aantal jaar ook bezig met het produceren van jullie eigen destillaten. Waar kwam dit idee vandaan?
Na de opening van de Jopenkerk in Haarlem, kwam een paar jaar erna een copy cat in Hoofddorp van een omgebouwde kerk met horeca en ene micro destilleerderij, in plaats van een brouwerij. Deze werd een paar jaar later te koop gezet en wij hebben deze zaak toen overgenomen. Voor een brouwerij is destilleren eigenlijk een logisch gevolg. Om whisky (en traditioneel gezien ook jenever) te maken brouw je eerst een graanbeslag (zeg maar, ongehopt bier) wat je daarna afstookt. Vandaar dat we dat vervolgens ook zijn gaan doen. De pandeigenaar ging helaas failliet waardoor we uit die Hoofddorpse kerk moesten, maar we stoken nu in de brouwerij in de Waarderpolder.

Komen er nog leuke toekomstplannen aan?

Zeker, momenteel zijn we druk bezig met onze Crowd Funding check vooral; Invest in Jopen – jopen (nxchange.com). Hiermee hopen we voldoende geld op te halen voor een nieuwe rotatie blik afvul lijn, en een modernisering en het meer sustainable maken van ons pand in de Waarderpolder. Tevens willen we een verbouwing doen in de Jopenkerk om de achterzaal (de Pastorie) meer open te maken en daar een zelftapsysteem te instaleren.

 

Wij kunnen in ieder geval niet wachten wat de toekomst Jopen brengt!
Ben je benieuwd geworden naar Army of Darkness? klik dan hier!