EEN INTERVIEW MET 100 Watt BREWERY

De eerste collabs bij Lighttown Brewers zijn gebrouwen, het werd tijd om ook een Van Moll x 100 Watt collab te brouwen in onze gezamenlijke ketels! Voor de release van deze hazy double IPA, vroegen we brouwer Rob of we hem een paar vragen mochten stellen. Dat hoefden we hem geen twee keer te vragen. Als er iets is waar Rob niet over uitgepraat raakt, dan is het wel de passie voor zijn vak!

Waar komt de naam 100 Watt vandaan?
Ik zal proberen deze vraag kort te beantwoorden! De brouwerij heb ik samen met David Hendrich opgestart. Waar David houdt van klassieke bieren, hield ik me graag bezig met de wat meer experimentele bieren. Dat maakte dat we ook verschillende ideeën hadden over wat de naam van de brouwerij moest worden. David was voor de naam Stadsbrouwerij Eindhoven, ik pleitte voor een internationale naam. Om toch nog een koppeling te kunnen maken met Eindhoven, bedacht ik de naam 100 Watt. Na wat navraag bij de mensen om ons heen, bleken de voorkeuren zo’n beetje 50/50 te zijn. We hebben dan ook eerst voor de naam Stadsbrouwerij Eindhoven 100 Watt gekozen (die naam staat nog altijd op een bord bij de schellensfabriek, waar eerst onze brouwerij gevestigd zat).

Na een paar jaar is toen toch het besluit gekomen om de naam ‘Stadsbrouwerij’ Eindhoven los te laten om zo een duidelijker merk naar voren te kunnen brengen en ons merk landelijk te kunnen profileren.

Wat willen jullie bereiken met jullie bieren?
Wat ik echt wil bereiken is een breed scala aan mooie bieren die niet over de top zijn en die gebrouwen zijn met alleen natuurlijke producten. Dus zonder al die kunstmatige smaak en kleurstoffen. Bij dat brede scala horen dus ook klassieke Belgisch bieren, maar dan wel met een twist. Deze bieren brouw ik samen met een geweldig team van mensen met een gedeelde passie, en waarmee we vooral ook veel plezier kunnen maken.

Wat is jouw favoriete bier en waarom?
Deze vraag kan ik niet beantwoorden, ik heb niet één favoriete stijl of bier. Maar waar ik niét van houd: al die dikke pastry ellende en zure bieren waar ook weer een kwak fruit, een kwak aroma’s en een kwak dit aan toe is gevoegd. Ik houd gewoon van mooi eerlijk gebrouwen bier. Ik kan genieten van een mooie vienna lager. En ook van een goede imperial stout waar bijvoorbeeld kersen in zijn gegaan, zolang het maar eerlijke ingrediënten zijn. Natuurlijk hebben wij bij 100 Watt een sour lijn. Deze komt echt vanuit het team, Quincy (een van de brouwers) is hier erg fan van. Ik kan ook wel begrijpen dat mensen dit heerlijk vinden maar het is niet helemaal aan mij besteed.

Hoe heb je Erwin leren kennen?
Toen ik zelf nog een eigen kleine huurbrouwer was, hoorde ik via David dat er een nieuw bier café zou komen met een kleine brouwerij erbij, het Van Moll café dus. We zijn elkaar destijds niet tegen het lijf gelopen, dat gebeurde pas later op een festival. We klikten al redelijk snel vanuit de muziek scene, zelf heb ik een aantal jaar in de Effenaar gewerkt, blijkbaar heb ik toen ook een keer het geluid voor de dj act van Erwin klaargezet. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat we dit allebei niet door hadden op dat moment. Afijn, we raakten toen dus in gesprek en we kwamen erachter dat we eigenlijk best wel op één lijn zaten met betrekking tot kwaliteit van bier en onze mening tegenover de pastry bieren.

100 Watt en van Moll hebben het afgelopen jaar samen een nieuwe brouwerij opgericht (Lighttown Brewers). Hoe is dit tot stand gekomen?
Nou dat is vrij simpel. De bierwereld verandert, als 2 brouwerijen kan je veel beter de krachten bundelen om zo grotere volumes te kunnen produceren. Daar komt natuurlijk ook nog eens bij dat Erwin en ik beide uit Eindhoven komen en al een goede connectie hadden met elkaar. Om deze reden hebben we toen ook besloten om een samenwerking aan te gaan om zo Eindhoven op de kaart te zetten als het aankomt op bier.

Wat maakt Everybody needs a 303 zo’n speciaal bier?
Dat heeft te maken met thiolen, eigenlijk een soort smaakstoffen in bier die zorgen voor een tropisch aroma. Deze thiolen zijn afkomstig uit de gist en geven dan ook een andere tropische sensatie smaak dan wat uit hop komt. Tegenwoordig is dat heel erg in, vooral in Amerika. Phantasm powder is het ingrediënt dat je toevoegt (hier zitten veel thiolen in) en dat wordt vaak gecombineerd met hop. Hierdoor krijg je echt een uniek bier met hele verassende aroma’s en smaken. In de toekomst willen we hier dan ook graag meer mee gaan uitproberen.

Het is een hazy double IPA. Wat definieert volgens jou een type bier als dit?
Als je het bier ziet dan snap je waarschijnlijk wel waarom we hem hazy noemen, de double IPA staat gewoon voor een zwaardere IPA. Als we hem hoger in alcohol zouden maken zouden we het ook een imperial IPA kunnen noemen.

Waar komt de naam Everybody needs 303 vandaan?
Nu zit er in dit bier natuurlijk een hopmix in van Yakima die 303 heet, dat is een deel van het verhaal. Maar zodra Erwin en ik dit zagen moesten wij beide gelijk terug denken aan de tijd in de muziek. De Roland TB-303 is nameljk de befaamde drummachine waar Acid mee gemaakt werd. Dus zit weer een referentie naar onze passie voor muziek en geluid.

Komen er in de toekomst nog meer samenwerkingen tussen 100 Watt en Van Moll?
Daar kan je wel vanuit gaan, we werken nu eenmaal samen in één brouwerij dus dan is het niet zo moeilijk om ideeën uit te wisselen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat er op dit moment nog niks concreets op de planning staat. Maar er zijn ideeën genoeg!

100 Watt heeft ook een groot assortiment aan barrel aged bieren, waar komt deze passie vandaan?
Er is toch niets mooier dan je bier laten rijpen op vaten waar eerst sterke drank op heeft gelegen. En dan wachten op het spannende wat er gaat gebeuren. Dit soort bieren kan je niet brouwen, de enige manier om deze smaken te krijgen is door ze te laten rijpen. Dat vind ik prachtig. Maar je moet niet zomaar wat gaan doen, ik denk er echt goed over na om een bepaald bier op een specifiek vat te leggen. In mijn hoofd heb ik dan voor me hoe deze gaat smaken wanneer hij uit het vat komt. Ik kies er soms bijvoorbeeld ook voor om een bier specifiek te brouwen voor een vat. Een van de eerste keren dat ik dat heb gedaan was met een PX-sherry vat. Hiervoor brouwde ik een blond bier, gecombineerd met Tequila. Daar is toen de Blimey uit gekomen!