Barrels, Barrels, Barrels

Ja, er is weer een heerlijke barrel aged beauty! En dit moment leek ons het perfecte moment om je wat meer te vertellen over het barrel agen van bieren en whisky’s.

Bieren Barrel Agen
Barrel aging  het rijpen, op smaak brengen, van bieren op houten vaten. In deze vaten heeft eerst een andere smaakvolle, sterke drank gerijpt. Deze drank, vaak rum, whisky, sherry, bourbon of wijn heeft jaren gerijpt en de smaken en aroma’s zijn in het houten vat getrokken. Samen met de houtsmaken van de vaten, van bijvoorbeeld Franse of juist Amerikaanse eik, heeft ieder vat een eigen karakter. En dat is perfect om een bier zoals een stout, porter of dubbelbock een smaaksensatie te geven. Deze bierstijlen zijn het beste geschikt vanwege hun hoge alcoholpercentage, deze donkere bieren zijn langer houdbaar. Daarnaast is een vat nooit 100% luchtdicht, dus het type bier moet ook tegen wat oxidatie kunnen. Onze voorkeur gaat vaak uit naar whisky vaten vanwege de mooie smaken.

De wonderlijke wereld van whisky’s
Whisky is een gedistilleerde drank uit gegist graanbeslag, hiervoor wordt gekiemde gerst gebruikt. Deze korrels worden vochtig gemaakt om het ontkiemingsproces in te zetten, zodra de korrels ontkiemen worden ze gedroogd, ook wel eesten genoemd. In Schotland doen ze dit op een open turfvuur, dit zorgt voor de kenmerkende rooksmaak. Alleen voor een Schotse malt whisky is dit het vereiste proces, voor andere soorten kan ook mais, haver en rogge gebruikt worden. Voordat het de vaten ingaat, worden de granen gemalen, vermengd met water en een kleine hoeveelheid gemoute gerst (voor het versuikeren) zodat de vergisting plaatsvindt. Dit beslag wordt enkele keren gedistilleerd, hoe vaak en op welke manier is ook afhankelijk van de soort whisky. Het distillaat wordt in eikenhouten vaten gelegd voor het rijpingsproces.

Een whisky rijpt vaak op een gebruikt bourbon of sherry vat. En moet, volgens de wet, minimaal zes jaar rijpen op eiken vaten om de naam whisky te krijgen. De meeste distilleerderijen houden vijf jaar aan of gaan zelfs over de tien jaar heen. Hoe langer het er in zit, hoe donkerder het wordt. De tannine in het hout geeft de whisky vanille en karamel smaken. Een vat mag in totaal tot vier keer gebruikt worden, maar vaak is dit slechts een keer. Na rijping wordt het distillaat met water verdund tot 40% alcohol, de kwaliteit van het water is hierbij heel belangrijk. Hierna kan het gebotteld worden tot een single malt whisky, of eerst nog gemengd worden met andere distillaten tot Blended Whisky.

Voor onze laatste Zoltan hebben we gekozen voor Laphroaig vaten. Een whisky die zich kenmerkt door een sterke peated smaak. Dat komt dus van de traditionele Schotse manier van stoken vandaan, door de mouten te drogen met gerookte turf. Dit zie je veel terug bij de distilleerderijen op de eilanden Islay (Ardberg, Laphroaig) en Skye (Talisker).

Voor onze nieuwste Shadow Assassin, een black barley wine gerijpt op vaten, gingen we voor onze favoriete bourbon: Buffalo Trace. (Jaha, deze gebruikte we eerder al voor onze Zoltan…zo favoriet is ‘ie ;))
Deze bourbon whisky komt uit Kentucky en heeft wat zoete tonen van honing en vanille. Deze versterken de zachte aroma’s van rogge. Deze bourbon heeft een fijne, stevige afdronk.