Achter het artwork
Van Moll Craft Beer uit Eindhoven is geboren uit Erwin Van Moll’s voorliefde voor experimentele bieren. Al brouwend in een flatje in Eindhoven zocht hij naar een geschikt jasje waarmee hij zijn brouwsels de wereld in kon sturen. Grafisch ontwerper Frank Vogt, die de brouwer kent van de nachtelijke uren (Erwin is dj, net als Frank’s vrouw), is degene die hem daarmee geholpen heeft. Wederzijds respect voor elkaars eigenzinnigheid is de basis voor een jarenlange vruchtbare samenwerking.
Frank is de man achter het logo, het unieke lettertype, de oude etiketten op de flessen en de nieuwe blikken. “Ik heb het font van Van Moll ontworpen door een soort tetris te spelen in dat programma. Vanuit het kubisme, het is bijna teletekst-achtig. De echte typografen walgen er waarschijnlijk van, maar wat zou het? We hebben toentertijd die letters in kapitalen toegevoegd aan het etiket. De eerste flessen waren vergelijkbaar met het uiterlijk van medicijnpotjes, vanwege het witte etiket in ‘apothekersstijl’. De etiketten hadden een eenvoudig font en voor de kroonkurk heb ik het kenmerkende logo met de ♭ ontworpen. Even terzijde, het is geen letter B maar het mol-teken in de muziek. Uiteindelijk liep het anders toen bleek dat de kroonkurken in oplages van duizenden tegelijk besteld moesten worden. Daar waren toen geen middelen voor. Noodgedwongen is het logo daarom naar het etiket verhuisd waardoor het etiket eigenlijk professioneler werd.
Destijds ben ik met Erwin naar België gereden om eens te kijken in een megagrote bierwinkel. Voor mijn gevoel zo groot als een voetbalveld vol met schappen bier. Ik werd overprikkeld in een bibliotheek aan etiketten die voor 90 procent een bepaald stramien volgden. Hierdoor leken ze stuk voor stuk op elkaar. Degenen die mij toen in positieve zin opvielen waren waarschijnlijk gemaakt ‘door het neefje van de brouwer’, onbevangen en zonder stijlgids ontworpen. De filosofie voor de uitstraling was non-conformisme want de bieren waren ook niet markt-conform. Niet per se als anti-statement maar bij een bier met trekdrop past ook geen traditioneel etiket, toch?”
“Ik ben nog steeds regelmatig betrokken bij het ontwerpen van etiketten, zo ook de nieuwe core range, voor bieren maar ik ben niet de vaste art director of iets van dien aard. Ik werk nog steeds met liefde voor de brouwerij, mede omdat het een uniek product uit Eindhoven is. Daar komt misschien wel een beetje chauvinisme bij kijken. Maar ik heb simpelweg ook niet altijd tijd om voor Van Moll te werken.
Mijn ontwerp voor het etiket van Morricone (Imperial Tiramisu Stout) won in 2018 een prijs voor het mooiste bieretiket van Nederland. Naast deze welkome waardering ben ik zelf ook nog steeds content over dat ontwerp. Alle ideeën voorafgaand aan het ontwerp zijn goed uit de verf gekomen. Het is een geslaagde tribute aan de filmmuziek maestro Enno Morricone en aan Saul Bass, een legendarische ontwerper van filmaffiches. Daarnaast zitten er subtiel karakteristieken van Van Moll in verwerkt. De goudgele kleur past naadloos in het jaren ‘70 ontwerp en het eigentijdse Van Moll font zorgt dat het niet teveel doorslaat in de retro stijl.
*Dit is een fragment van een artikel eerder geplaatst in Hopster Magazine onder de titel ‘Schilder zonder verf”