Alles over Oersoep en hun Nessie
Oersoep en Van Moll go way back…Niet verrassend dat we jaarlijks, en soms zelfs vaker, een collab doen. Dit jaar is het echter een hele bijzondere collab geworden. Een ode aan Nessie, de wilde ‘Nijmeegse Waalse’ gist. We gingen in gesprek met Sander Kobes (brouwer) en Danny Smink (brand manager) over hun Nijmeegse merk.
Brouwen waar we van houden
Oersoep begon een jaar of tien geleden met het brouwen van hun eigen bier. “We zijn begonnen met bieren te maken die toen moeilijk te verkrijgen waren. Bieren die vanuit de Craft Beer movement in Amerika gebrouwen werden of die je alleen in kleine brouwerijen in het buitenland kon krijgen . De craft beer movement in Nederland was nog in de opstartfase. Ik besloot die smaken zelf te gaan brouwen. Samen met mijn zwager: Kick van Hout ben ik Oersoep gestart en dat is gegroeid tot waar we nu staan” vertelt Sander.
“Oersoep is ontstaan uit liefde voor bieren met bijzondere smaken. Wij houden van smaakvolle bieren, waar de balans klopt en waar niet altijd schreeuwerige ingrediënten in hoeven. Juist die bieren willen we de komende jaren verder op de voorgrond zetten, met de juiste dosis creativiteit want dat drijft ons. Dat is ook waarom we gekozen hebben om iedere keer samen te werken met verschillende kunstenaars voor de etiketten. Om onze bieren op een creatieve manier neer te zetten” vertelt Danny. “We moeten gewoon heel goed bier maken, maar bier is meer dan een vloeistof” voegt Sander toe.
Old meets new, Lokaal meets internationaal
Verbindingen maken, daar draait het bij Oersoep om. Zoals het werken met lokale kunstenaars en verbindingen maken met mensen en verschillende culturen. “Een ander tof voorbeeld van verbindingen leggen is Nessie, hier combineren we onze voorliefde voor het traditionele wild bier, met de trendy zachte kettle-sours die we met een flinke dosis dry-hop naar het nu brengen. ”
“We hebben een bier met spontane vergisting, samengebracht met internationale ingrediënten en smaken” vertelt Danny. ‘Ja, het hete wort pompen we naar boven en dat gaat in een bad en dan gooien we de ramen open. Dan komt Nessie kijken. We hebben namelijk de Waal naast ons lopen, de monstertjes uit de lucht die om ons heen zweven komen het bier in en dan ontstaat de vergisting. Een lokaal product, een unieke cultuur…het kan alleen ontstaan op die plek.” voegt Sander trots toe.
Geen grootschalige productie van wild bier
Helaas moet Oersoep tijdelijk weg van hun plek bij de Waal. De gemeente neemt het Honigcomplex de komende jaren onder handen om een prachtig cultureel gebied te ontwikkelen. Dus dat betekent dat er geen plek is voor de enorme houten vaten waar Nessie zich in bevindt. “We hebben besloten als brouwerij om te stoppen met de grootschalige productie aan de houten vaten kant. We zijn goed gaan kijken naar waarom we doen wat we doen. We zijn er achter gekomen dat als we de wild brouwerij grootschalig willen doorzetten, we er helemaal voor zouden moeten gaan.” vertelt Sander. ‘ We hebben altijd een liefde voor meerdere dingen gehad, wild bier is éèn van die liefdes. We gaan dit niet meer op hele grote schaal voortzetten. Dit zou ons alleen maar beperken in de bieren die we willen maken en onze toekomstplannen. ”
Toekomst
Dus verder met één visie. “De ambitie is om een sterk lokaal merk neer te zetten.” vertelt Danny. Even een stapje terug. “We hebben ook op dat punt gestaan waar veel andere brouwerijen staan: gaan we de brouwerij groter maken en alles in eigen hand houden of gaan we juist de creativiteit opzoeken? We kregen steeds meer vraag naar ons bier en stonden toen de hele tijd dezelfde bieren te brouwen. De hele zomer alleen maar bokbier bijvoorbeeld. Daar ontbrak het aan creativiteit. We hebben toen een partner gezocht voor het brouwen van onze core range en dat zorgde echt voor een verademing. Nu kunnen we ons volledig toeleggen op het creatieve maakproces van onze bieren. Dat gaan we ook voortzetten op de nieuwe locatie(s). We starten met het brouwen van nieuwe bieren met nieuwe smaken op kleine schaal in onze pubs. Daarmee kunnen we niet heel Nederland bedienen, maar mocht er een bier zijn dat we heel goed vinden dan kunnen we dit meteen uitrollen op grote schaal. Die schaalbaarheid vinden we belangrijk. Klein en lokaal beginnen, en bij succes groter later worden. ”
Love it or hate it
Dus we kunnen meer creativiteit verwachten…vertel ons meer over die creativiteit. “Ik houd wel van bizarre smaken. Bijvoorbeeld een Gose-achtig bier, ziltig en zuur ‘Lemon Lagoon’” zegt Danny ineens. “Ja dat is een hele leuke” valt Sander bij “Die wil ik misschien nog wel laten terugkomen, bij de brewpub misschien. Voor dat bier heb ik heel veel, echt heel veel, citroenen een halve dag gerookt met een smoker. Daarna heb ik ze in een bad met zout gelegd, de schil eraf gehaald en het sap eruit. De citroenen, de brine, zijn in een Gose gegaan, de resten van de schillen hebben we een soort van gedryhopped en we hebben nog citrus hoppen toegevoegd. Deze smaken hebben echt een mooie verbinding gemaakt” legt Sander uit. “Het smaakte een beetje naar bacon wrapped citroen, maar wel fris” voegt Danny toe. “Het was wel een love it or hate it beer”.
Over welke eigen bieren zeggen jullie dan love it? “Ik heb geen favoriet, ik vind bepaalde bieren heel lekker bij bepaalde momenten. Als ik een avondjes aan het stappen ben wil ik een heel ander bier drinken dan als ik lekker op de bank zit” zegt Sander. “Voor mij zijn dat de bieren die ik zelf vaak thuis drink zoals Hopfather en Kiss me, Kiss me, Kiss me lekker doordrinkbaar. Keep it simple” sluit Danny aan. “Wel een gemene vraag. Eigenlijk is het lekkerste bier het nieuwste idee wat we nog niet hebben gebrouwen, die je in je hoofd al aan het drinken bent” stelt Sander “Dan is het wel heel spannend of hij is zoals je bedacht had”.
Wie is Nessie?
En hoe is nu precies dat bier ontstaan. “Erwin kwam jaren geleden bij ons kijken, toen hij plannen had om een brewpub te starten. Er is toen een vriendschap ontstaan en we brouwen jaarlijks of zelfs vaker een bier samen” vertelt Sander. “ Dit bier is ook echt iets wat Erwin samen met ons wilde doen. Hij wilde graag een hele verfrissende Berliner Weisse met ons maken omdat wij vaak kettle sour bieren maken. We hebben dat bier gebrouwen en driekwart jaar op sherry vaten gelegd. Helaas kwam er te weinig smaak van de vaten af, dus hebben we ervoor gekozen om te gaan blenden” vertelt Danny. “We zijn toen tijdens blendingsessies gaan kijken wat voor soort blend we wilden maken en merkten al snel dat het heel goed samenging met het bier uit ons enorme Nessie vat. We hebben het uiteindelijk ook nog meer naar het nu gebracht door het te dry hoppen met Idaho-7 en een experimentele hop. Dit geeft een mooie smaken van tropisch fruit en dennennaalden, terwijl het echt zuur is vanwege de spontane gisten”.
Waar is Nessie?
Achter de naam zit nog een heel ander verhaal…”We hebben toen nog bij Van Moll een sessie gehad om de naam te bedenken. Vanwege het gebruik van onze cultuur is het Nessie geworden. We waren van plan om bij Van Moll Fest een Nessie uit het water bij de fontein te laten komen. En het bier eigenlijk ‘Where is Nessie?’ te noemen en op het festival dat spelletje te gaan spelen. Helaas is dat niet doorgegaan en kozen we voor ‘Nessie’. Je ziet Nessie zeker terug op het etiket een ontwerp van de Nijmeegse Sophie Perenboom. Nijmegen de verzonken stad aan de Waal waar Nessie de baas is” sluit Danny af.
Proost met Nessie op de vriendschap tussen van Moll en Oersoep.
Nessie is nu beschikbaar in onze webshop!