Tonkaboon: een pit waar veel in zit

De Tonkaboon, een bijzondere vrucht (net als bij koffie en cacao gaat het niet om een groente), zien we steeds vaker terug in bieren. Wij gebruikten hem in 2017 al eens voor ons bier Tonka Tonka op fust. Dit bier brengen we nu als primeur ook op fles uit. Tijd om eens meer over deze vrucht te weten te komen…

Onweerstaanbaar…
De tonkaboon die dus een vrucht is, komt van een Dipteryx Odorata boom uit de Fabaceace-familie. Een wat zeg je? Een bloeiende boom in de vlinderbloemfamilie die voorkomt in Midden-Amerika en Zuid-Amerika (en gecultiveerd in Afrika). De vrucht, lijkend op een mango, valt als hij rijp is op de grond en is klaar om geraapt te worden. Het draait dus, net zoals bij de cacao- en koffieboon, om de pit die erin zit. De zwarte, gerimpelde boon heeft een kenmerkende, bijzondere geur. Een die als sensueel en hypnotiserend wordt omgeschreven met hints van vanille, kers, amandel, kaneel en kruidnagel. Hierdoor wordt deze boon niet alleen in eten zoals desserts en ijs gebruikt, maar ook in parfum.

…en omstreden
Dit ietwat pittige pit wordt gebruikt in aromavorm in gerechten zoals koekjes, cake, ijs en crème brulee. Vroeger werd tonkaboon-olie gebruikt voor margarine, echter heeft palmolie de boon verdrongen. Vanwege de sterke smaak en het cumarinegehalte heb je niet veel van de boon nodig in een gerecht. Net zoals nootmuskaat rasp je hiervan ook maar een klein beetje af om dit vervolgens door melk of room te laten zeven. In grote hoeveelheden, dan hebben we het over 30 bonen, is de tonkaboon giftig voor je lever (net zoals dat je van een teveel nootmuskaat gaat hallucineren. Fun fact: de drug XTC is gesynthetiseerde nootmuskaat). De dosering is dus key, it’s all about the aroma.

Tonka Tonka
En dat aroma is de smaaksensatie in onze Tonka Tonka. Een stout met tonkabonen, die we eerder uitbrachten op fust. Nu hebben we deze heerlijke geur en smaak weten te bottelen. Wij zijn in ieder geval fan van deze sensuele sensatie! Ontdek hem zelf…